Reuters, Türkiye'deki konut krizini yazdı: 'Faiz indirimleri fiyatları çarpıttı'

Reuters, Türkiye'deki konut krizini yazdı: 'Faiz indirimleri fiyatları çarpıttı'
Türkiye'deki kiralık konut krizi dünyanın da gündemine girmeye başladı. Reuters ajansı, ilgili analizinde kiralardaki artışın TÜİK verilerinden çok farklı olduğunu yazdı.

İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'de giderek derinleşen kiralık konut krizine dair bir analiz yayımladı. Fiyatların kiracıların gelirinin üzerinde yükseldiğine dikkat çeken ajans, Türkiye İstatistik Kurumu'nun verileriyle gerçekte yaşanan artışın farklı olduğunu vurguladı.

'YÜZDE 19.7 DEĞİL, EN AZ İKİ KAT ARTIŞ VAR'

Haberde, "Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, TL'nin rekor seviyede düşüş yaşadığı aralık ayından bu yana ülke genelinde artmaya başlayan ortalama kiralar, mart ayında yıllık bazda yüzde 19.7 oranında yükseldi. Emlak sitesi EmlakJet ile rakibi Sahibinden'de yer alan ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından analiz eden veriler ise kiraların, aynı dönemde neredeyse iki katına çıktığını gösteriyor. Fakat sahada yaşananlar, bunun bile düşük bir tahmin olduğuna işaret ediyor" ifadeleri yer aldı.

'EV SAHİPLERİ DOLARLA KARŞILAŞTIRIYOR'

EmlakJet'in yöneticisi Tolga İdikat, Reuters ile söyleşisinde bazı ev sahiplerinin döviz kurunda yaşanan artışla yaşadıkları kaybı kirayla kapatmaya çalıştığını söyleyerek, "Emlak yatırımı yapanlar dolarla karşılaştırma yapıyor ve gelirlerini maksimize etmeye çalışıyorlar" dedi.

'ERDOĞAN'IN FAİZ KARARLARINA BAĞLANIYOR'

Haberde, birçok ekonomistin TL'deki değer kaybını ve Türkiye'nin genel olarak yaşadığı ekonomik sorunları 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekonomik gelenek dışı olarak aldığı faiz indirimi kararlarıyla' ilişkilendirdiği vurgulandı.

'FİYATLARIN YÜKSELMESİ BEKLENİYOR'

Gedik Yatırım'dan ekonomist Serkan Gönençler, bu faiz indirimlerinin geniş kapsamlı bir şekilde fiyatları çarpıttığını söyleyerek, "Gayrimenkul fiyatlarının yükselmeye devam etmesi şaşırtıcı olmaz" dedi.

'KİMSE EV BULAMIYOR'

Ajansa konuşan Emlakçı Tamer Güngör ise pandemi sırasında dışa vurulmayan talebin de bugün kiracılar üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, “Kimse ev bulamıyor ve bulurlarsa da, yüksek kira ödemekten başka seçenekleri yok” diye konuştu.

'BU KİRAYI ÖDEMEK İÇİN EVDEN ÇIKMAMAM LAZIM'

Reuters ajansı, ev bulmakta zorlanan bazı yurttaşlarla da görüştü. Yoga eğitmeni olduğu belirtilen 27 yaşındaki Ceren Tabak, iki odalı bir daire için kendisinden 6 bin lira istendiğini ve ev aramaktan vazgeçtiğini söyleyerek, "Bu kiraları karşılayabilmek için evde oturmam ve başka hiçbir harcama yapmamam gerekiyor" dedi.

'ZAM ALMAMIZA RAĞMEN KİRA-MAAŞ ORANI YÜKSELDİ'

Halkla İlişkiler uzmanı Ayfer Aydın ise ev sahibinin, 'bir akrabası yerleşeceği için' şu an 2 bin 500 TL kira ödediği evden çıkmasını istediğini, benzer dairelerin ise 7-8 bin liradan kiraya verildiğini anlattı. Aydın, "Eskiden aylık gelirimizin altıda birini kiraya harcıyorduk. Şimdi, maaşlarımıza yapılan zamlara da rağmen, benzer bir yerde gelirimizin üçte birini kiraya vermemiz gerekiyor" tepkisini gösterdi. (Kısa Dalga)

Ekonomi