Reyhanlı saldırısı tutuklusu Memet Gezer: İlk hedef Konya ve Ankara Kocatepe Camisi'ydi, uzak olduğu için vazgeçildi

Reyhanlı saldırısı tutuklusu Memet Gezer: İlk hedef Konya ve Ankara Kocatepe Camisi'ydi, uzak olduğu için vazgeçildi
52 kişinin öldüğü Reyhanlı katliamının talimatını verdiği iddiasıyla ABD'den Türkiye'ye getirilen Memet Gezer ifadesinde, ilk hedefin Konya ve ya Ankara Kocatepe Camisi olduğunu, uzak olduğu için vazgeçildiğini söyledi.

2013 yılında Hatay Reyhanlı’da 52 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının planlayıcılarından olduğu iddiasıyla tutuklanan Memet Gezer’in ifadesi ortaya çıktı.

UZAK OLDUĞU İÇİN ANKARA VE KONYA'DAN VAZGEÇMİŞ

T24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre, Gezer ifadesinde, saldırının Ankara Kocatepe Camii ya da Konya’da yapılmasının planlandığını ancak uzak olması nedeniyle bu karardan vazgeçilip Reyhanlı’da gerçekleştirildiğini söyledi.

Reyhanlı katliamının talimatını verdiği iddiasıyla ABD'den Türkiye'ye getirilen Memet Gezer, 7 Temmuz'da tutuklanmıştı.

Gezer'in emniyetteki ifadesinden bazı satır başları şöyle:

-Türkiye'de bulunduğum dönemde dolandırıcılık ve uyuşturucu suçlarından bir süre tutuklandım. Tahliye edildikten sonra Suriye'ye gittim. Burada mobilya şirketi kurdum, bir yandan dolandırıcılık işleri yaptım. Bu şekilde kazandığım yüklü miktarda paradan Lazkiye'deki devlet görevlilerine rüşvet verdim. Ben de rahat bir şekilde gayrimeşru işlerimi yaptım. Geçimimi bu şekilde sağladım. Silah ticareti için 2016'da gittiğim Karadağ'da tutuklandım.

-Suriye'de bulunduğum sırada Hafız Esed'in sağ kolu olarak bilinen Mehmet Asaf'ın yeğeni aracılığıyla El Muhaberat'ın Lazkiye sorumlusu Albay Kifah Melhem ile görüşmeye başladım. 2013 şubat ayının sonlarına doğru Kifah Melhem beni kahve içmeye davet etti. Askeri muhaberat şubesine gittim. Dün Şam'da olduğunu, Şam'da aldığı bilgilere göre 'Türkiye'den intikam almak için terör eylemi yapacaklarını' söyledi. Türkiye'den bir grup ile anlaşıldığını, benim de o grubun içinde olduğumu söyleyerek sevindi.

-Türkiye'ye karşı terör eylemi gerçekleştirileceğini bu şekilde öğrendim. Saldırıya ilişkin daha fazla bilgi almak için Albay Melhem ve Hoca kod adlı Mihraç Ural ile görüşmeye devam ettim. Ural'ın Lazkiye'deki evine gittiğimde Reyhanlı saldırısında kullanılan bombaları Suriye'den Hatay'a taşıyan Yusuf Nazik ile tanıştım.

-Akşam saatlerinde yeniden görüştüğüm El Muhaberat subayı Muhammed Ali, beni bir kafeye götürerek Reyhanlı saldırısında kullanılan kamyonet ile bombaların konulduğu depoyu kiralayan Şıh kod adlı Nasır Eskiocak ile tanıştırdı.

-Muhammed Ali ve Eskiocak, Türkiye'de planlanan saldırının nasıl yapılacağını konuştu. Konya ve Ankara'ya keşif yapılması için hemfikir olundu. Konya'nın seçilmesinin sebebi burasının Sünni inanca sahip dindar bir şehir olması, burada yapılacak eylemin hükümeti düşüreceğini düşünmeleridir.

-Saldırıda kullanılacak araçlara yerleştirmek için Hatay'da depo kiraladı. Suriye'deki patlayıcıları deniz yoluyla Türkiye'ye taşınması için Ercan Bayat ve Cengiz Sertel ile anlaşıldı.

-Akşam denize açılan teknede Yusuf Nazik, Cengiz Sertel ve Ercan Bayat vardı. Cengiz Sertel'in abisi ve Nasır Eskiocak'ın Türkiye tarafında tekneyi karşıladıklarını duydum. Bu şekilde 5-6 seferde toplam 1000 kilogram patlayıcıyı Türkiye'ye geçirdiler. Patlayıcılar Türkiye'deki depolara taşınıyordu. Patlamayı cuma namazı saatinde Kocatepe Camisi'nde yapmayı planlıyorlardı. Saldırıda kullanılacak arabalar hazırlanırken Temir Dükkancı ikinci kez bomba eğitimi için Şam'a gitti.

-Patlayıcıların taşınmasının ardından Eskiocak, Nazik, Hacı Kod Muhammed Ali ile bir araya geldik. Muhammed Ali, 'Ankara kaç kilometre?' dedi. Nasır Eskiocak, '700 kilometre' yanıtını verdi. 'Konya kaç kilometre?' diye sordu, '500 kilometre' cevabını verdi. Bunun üzerine 'Reyhanlı ve Cilvegöz kaç kilometre?' dedi. Nasır, '15 dakika' dedi. Hacı, 'Ankara ve Konya'yı iptal et, Reyhanlı veya Cilvegöz’e eylemi yap' dedi."

Gündem