Riyad ile Tahran'dan tarihi anlaşma

Riyad ile Tahran'dan tarihi anlaşma
Suudi Arabistan ve İran, yedi yıl aranın ardından yeniden diplomatik ilişkilerin başlaması için anlaşma imzaladı.

Suudi Arabistan ile İran heyetleri, dün Çin'in başkenti Pekin'de bir araya geldi.

Suudi Arabistan heyetine devlet bakanı ve ulusal güvenlik danışmanı Musaad bin Mohammed Al-Aiban başkanlık yaptı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Amiral Ali Shamkhani de İran heyetinin başkanlığını yürüttü.

Anlaşmada neler var?

İki ülke anlaşma imzaladı. Aanlaşmaya göre iki ay içinde karşılıklı olarak elçilik ve diplomatik misyonlar açılacak.

Ülkeler egemenliklerine saygı gösterecek ve iç işlerine karışmayacak.

'İslam dünyasına büyük imkan'

İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian, anlaşmaya dair şunları söyledi: “İran İslam Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi, iki ülkeye, bölgeye ve İslam dünyasına büyük imkanlar sağlayacaktır. Komşuluk politikası, 13'üncü hükümetin dış politikasının önemli bir bileşeni olarak doğru yönde güçlü bir şekilde ilerlemeye devam edecek ve Dışişleri Bakanlığı bölgede aktif olarak daha fazla adım atmaya çalışacaktır.”

İranlı bakan, Katar’ın başbakanı ve dışişleri bakanından, Umman ve Iraklı mevkidaşlarından tebrik telefonları aldığını ifade etti.

'Bir araya gelmemiz gerekiyor'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faisal bin Farhan Al-Saud, anlaşmanın, yaklaşık 2 yıllık bir müzakereler sonunda Suudi Arabistan’ın siyasi çözümleri ve diyaloğu tercih eden vizyonunun bir sonucu olduğunu ifade etti.

Bakan Faisal bin Farhan, mesajında “Bölge ülkelerinin tek bir kaderi ve ortak paydaları vardır, bu da halklarımızın yararlanabileceği bir refah ve istikrar modeli inşa etmek üzere bir araya gelmemizi gerekli kılıyor” ifadesini kullandı.

Çin, Suudi Arabistan ve İran heyetlerinin dün itibariyle yayınladığı ortak bildiride, müzakerelere ev sahipliği yapan ve destekleyen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e teşekkür edildi.

Bildiride ayrıca 2021 - 2022 yıllarında iki ülke arasındaki müzakerelere ev sahipliği yapan Irak ve Umman’a da minnettarlık belirtildi. (DHA)

Dünya