TÜRGEV ve Ensar şikayet etti: RTÜK, Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını yayınlayan 4 kanala ceza verdi

TÜRGEV ve Ensar şikayet etti: RTÜK, Kılıçdaroğlu'nun  açıklamasını yayınlayan 4 kanala ceza verdi
RTÜK, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını canlı yayınlayan Halk TV, TELE1, KRT ve Flash TV'ye ceza verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, TÜRGEV ve Ensar'ın şikayeti üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını canlı yayınlayan Halk TV, TELE1, KRT ve Flash TV'ye ceza verdi.

RTÜK, "Paravan bir vakıf kuruyorlar. Başına bir Amerikan vatandaşını koyuyorlar. Ama vakfın asıl yönetimi Erdoğan Ailesi üyelerine ait.", "Öğrenciler için kurulmuş süsü verdikleri vakıflar" şeklinde ifadeler yer alan konuşmaların yayınlanmasını yasa ihlali olarak değerlendirdi.


Üst Kurul, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından sonra Halk TV yayınında konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın, gerçekliği kanıtlanmamış iddialarla ilgili olarak “…. halktan aldığı paraları götürüyor bir takım dinci vakıflara veriyor. Onlar da alıyor o parayı Amerika'ya kaçırıyorlar. Geleceklerini kurtarma derdindeler. Allah belanızı versin.” sözlerini de yayıncılık ilkelerinin ihlali olduğuna karar verdi.


İZLEYİCİYE BARDAK FIRLATAN TEPELİ’YE CEZA


Üst Kurulun gündeminde FOX ekranında Selçuk Tepeli’nin bardak fırlatma olayı da vardı.

RTÜK, söz konusu yayında Selçuk Tepeli'nin sarf ettiği "Geç abi, öbür habere geç. Gözünü seveyim ya. Geç abi, geç! Geç!" şeklindeki ifadelerin sonrasında önce elindeki kalemi daha sonra da masasında bulunan bardağı kameraya doğru fırlatmasının sunulan haberle bağdaşmayan bir tavır olduğuna karar verdi.
Üst Kurul, uzman raporunda geçen ‘geniş kitlelerin bilgi edinme kaynağı olan haber bülteni sunucularının ölçüsü kaçmış biçimde duygusal tepkiler vermesinin ve ekrandan izleyiciye ulaşırken ajitasyona kaçmasının izleyici üzerinde ikna ve etkileme gücünü misli ile artırabilmektedir.” tespitinden hareketle Tepeli’nin yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğine hükmetti.
RTÜK, Yasada yer alan "Yayın hizmetleri, …Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır…” hükmünü ihlal eden FOX’a üst sınırdan idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

RTÜK'Ü ELEŞTİREN TELE1'E CEZA

Üst Kurul RTÜK’ün aldığı kararları eleştiren Tele 1’e fde ceza verdi.

TAŞÇI'DAN TEPKİ

RTÜK üyesi İlhan Taşçı alınan kararlarla ilgili sosyal medyada şunları yazdı:

"RTÜK, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun ülkeyi sarsacak, manşet haber niteliğindeki açıklamaları ve ifşa ettiği belgeleri yayınlayan Tele1 KRT, Flash ve Halk TV’ye oyçokluğuyla tavandan %3 para cezası verdi Karar, basın özgürlüğüne, haber alma hakkına ve demokrasiye vurulan bir darbedir!

RTÜK yayıncılara “Kılıçdaroğlu’nun elinde belge de olsa, söyledikleri doğru da olsa yayınlarsanız ceza keserim, sansürlerim” gözdağını veriyor. Bu bakışla, partilerin canlı verilen grup toplantıları sansürlenir, muhalefin sesi duyulmasın diye Meclis TV’nin fişi de çekilebilir.

RTÜK yayıncılara “Kılıçdaroğlu’nun elinde belge de olsa, söyledikleri doğru da olsa yayınlarsanız ceza keserim, sansürlerim” gözdağını veriyor. Bu bakışla, partilerin canlı verilen grup toplantıları sansürlenir, muhalefin sesi duyulmasın diye Meclis TV’nin fişi de çekilebilir."

Gündem