RTÜK, LGBTİ+'lara yönelik ablukayı artırdı: Birçok yayını "Türk aile yapısına aykırılık" bahanesiyle cezalandırdı

RTÜK, LGBTİ+'lara yönelik ablukayı artırdı: Birçok yayını "Türk aile yapısına aykırılık" bahanesiyle cezalandırdı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, (RTÜK) Netflix, Disney +, Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki bazı yayınlara "Türk aile yapısına aykırı olduğu" bahanesiyle üst sınırdan idari para cezası kestiğini açıkladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu izleme raporlarını görüştü. Gündemdeki dosyalar internet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık platformlarında yayınlanan içeriklerdi.

Para ile satın alınan içerikler için, "Toplumsal değerleri hiçe sayan, aile kurumunu zedeleyen" ifadelerini kullanan karar açıklamasında, cezaların, LGBTİ+'lara yer veren yapımlara yönelik olması dikkat çekti.

İncelemelerinde fikir hürriyetini korumak yerine, "aile formunun" korunmasını esas alan RTÜK, Netflix'te yayınlanan 'Anne+' filmine dair şu yorumlarda bulundu:

"Film, bir gey çift ile üç lezbiyen çiftten oluşan ve birbirleriyle eş cinsel ilişki içerisinde bulunan sekiz kişiden oluşan bir arkadaş grubunu konu alıyor."
“Filmde cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, cinsiyet temelli alternatif ideal bir dünya kurgulanması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, yoğun müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve tüm bunların normalleştirilmesi ve hatta "sağlıklı" olarak tanımlanması ailenin korunması ilkesine aykırı olarak değerlendirilmiştir.”

Yine Netflix’te yayınlanan “Elite+” isimli yapım için ise şu görüşlere yer veriliyor:

"Üç erkeğin birlikte yatağa girmeleri, uyuşturucu kullanımı ve gayri ahlaki münasebet içinde bulunmaları incelendi. Üst Kurul, ilgili içeriği yayınlayan Netflix’in 6112 sayılı Kanun'da geçen "Yayın hizmetleri, …Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz." hükmü ihlal ettiğine karar verdi."

Disney+, Prime video, Mubi, BluTV ve Bein de sansürden nasibini aldı

Diğer platformlarda ceza kesilen yapımlar ve gerekçeleri ise şunlardı:

Disney +’da yayınlanan “Love, Victor” dizisi
2. Sezonunda yayınlanan “Seks Kabini” isimli 4. Bölümünde lise çağındaki iki erkeğin öpüşme sahneleri, toplumu rahatsız edici ve ahlaka aykırı davranışlar sergilemeleri izleme uzmanlarını rahatsız etti


Amazon Pirime Video’da yayınlanan “Modern Love” yapımı
İki erkek arasında yaşanan cinsel ilişki diyaloglarının toplumun manevi değerlerine ve ailenin korunması ilkesine aykırı olduğu kanaatine varıldı

Mubi'de yayınlanan "Liseli" filmi ve "Ateşli oda"

17 yaşındaki lise öğrencisi Lucas’ın ilişkisini anlatan “Liseli” filmi ile "Ateşli Oda” adlı filmler "çarpık" ilişkilerin ve "müstehcenlik" "genel ahlaka uygunluk" ifadesiyle cezaladırıldı.

Blu TV’de yayınlanan "TheBook Of Queer" isimli dizi ve beIN MOVIES STARS’da yayınlanan "Lost Highway"

6112 sayılı Yasada sıralanan yayıncılık ilkelerini ihlal ettiği kanaatiyle söz konusu yapımlar dolayısıyla üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Mesut Süre'nin 'Rabarba'sına da ceza

RTÜK'ün hedefindeki son dosya Virgin Radyo raporuydu. “Mesut Süre ile Rabarba” programında, çocukların dinleyebileceği zaman diliminde "gayri ahlaki konuşmalar" iddiasıyla Virgin Radyo’ya müeyyide getirdi.
RTÜK, yayıncı kuruluşa üst sınırdan idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Verilen kararların dışında RTÜK, Türk aile yapısı, milli manevi değerler, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü gibi politik ve toplumu dizayn eden esasları gündemine taşıyacağını belirtirken, dijital internet platformu yayıncılarıyla Eylül ayında kapsamlı bir toplantı düzenlenmesi maksadıyla yayıncıların Ankara’ya çağırılmasına karar verdi. (Kısa Dalga)

Gündem