RTÜK spor programlarını mercek altına alıyor... Lisans iptaline varan cezalar gündemde

RTÜK spor programlarını mercek altına alıyor... Lisans iptaline varan cezalar gündemde
Olağanüstü toplanan RTÜK, “Spor programlarına çekidüzen gelecek” başlığıyla bir açıklama yayımladı. Açıklamada, hakem, hakem kararları ve yöneticilerle ilgili özenli dil kullanılmaması halinde lisans iptaline kadar gidileceği ifade edildi.

“Spor programlarına çekidüzen gelecek” başlıklı açıklamada, eleştiri sınırları ve dil kullanımına dair bazı konulara dikkat çekildi.

Özenli dil kullanılması istendi

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sporda şiddet konusunun ülkemizin gündeminde önemli bir yer tutması nedeniyle, söz konusu programlarda hakem kararları, hakem görevlendirilmesi yapan kurullar ve federasyonların yöneticileriyle ilgili yorumlarda, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’da öngörülen şekilde özenli dil kullanımı, eleştiri sınırlarının aşılmaması, kişilik haklarının ihlal edilmemesi, hakaret ve iftiraya yer verilmemesi, yayınların gerçeklik ve doğruluk ilkeleri çerçevesinde sürdürülmesi esastır.”

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de bazı programlardaki rahatsız edici ifadelerin futbola zarar verdiğini söyleyerek, “Özellikle bazı basın ve yayın organlarında yer bulan ne insanlık değerleriyle ne de yayıncılık ilkeleriyle bağdaşan, sınırları aşan kalitesiz programlara yasalar çerçevesinde sınır koymak kaçınılmazdır. Haddini aşan yayınlar en fazla güzide spor camiasına zarar vermektedir. Futbol izleyicisi bu tarz programları hak etmemektedir." dedi.

Lisans iptaline varan cezalar gündemde

İkazlara uyulmaması durumunda 6112 sayılı kanunda yer alan lisans iptali dahil her türlü müeyyidenin uygulanabileceğini kaydeden Ebubekir Şahin, "Sezon başından itibaren gerek TFF tarafından gerekse üst kurulumuz spor yayınları konusunda samimi ve yapıcı uyarılarda bulunmuştur. Ama bu ikazların dikkate alınmadığının görülmesi üzerine 6112 sayılı kanunda yer alan lisans iptali dahil her türlü müeyyidenin uygulanabileceği spor yayınlarına yönelik bağlayıcı nitelikte ilke kararı alınması gerekliliği zorunlu olmuştur.” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

İlgili Haberler
Spor