Rus hava savunma sistemleri, Suriye'de İsrail uçaklarını hedef almış

Rus hava savunma sistemleri, Suriye'de İsrail uçaklarını hedef almış
İsrail'in 13 Mayıs'ta Suriye'ye düzenlediği hava saldırısında Rusya'nın kontrolündeki S-300 hava savunma sistemlerinin harekete geçirildiği ortaya çıktı. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, "Tek seferlik bir olaydı" dedi.

Suriye'ye iç savaşın başından bu yana sık sık hava saldırısı düzenleyen İsrail ile Rusya arasında krizin eşiğinden dönüldüğü ortaya çıktı. Buna göre, Suriye'deki Rus hava savunma sistemleri 13 Mayıs günü yine hava saldırısı düzenleyen İsrail jetlerini hedef aldı. İlk olarak İsrail basınında yayımlanan iddia, Savunma Bakanı Benny Gantz tarafından da doğrulandı.

İsrail televizyonu Channel 13'ün haberine göre, 13 Mayıs gününde Suriye'de Rusya'nın kontrolünde bulunan bir S-300 hava savunma sistemi bataryası, İsrail jetlerini hedef aldı. Haberde, hava savunma sisteminin fırlattığı füzelerin jetleri vuramadığı belirtildi.

İddia, aynı kanal tarafından düzenlenen bir konferansta İsrail Savunma Bakanı Gantz'a da soruldu. Haberi teyit edip etmeyeceği sorusu yöneltilen Gantz, "Tek seferlik bir olaydı" yanıtını verdi. Gantz, Rusya'nın hava savunma sistemlerini 'İsrail uçakları artık orada değilken harekete geçirdiğini' de savundu.

İsrailli bakan, Suriye'de Rusya ile koordinasyonlarının artık istikrarlı hale geldiğine inandığını ama bu olayı da sürekli akıllarında tuttuklarını söyledi.

İsrail, Suriye'ye iç savaşta sahada destek veren İran yanlısı grupları hedef aldığı gerekçesiyle sık sık hava saldırıları düzenliyor. Suriye yönetiminin en güçlü müttefiki olarak ve Şam'ın davetiyle ülkede asker bulunduran Rusya ise bu saldırılara şu ana dek yüksek tondan bir tepki göstermiş değil.

Öte yandan, İsrail ile Rusya arasında Ukrayna savaşı nedeniyle gerilim yaşanıyor. İsrail hükümeti Moskova ile iyi ilişkilerini sürdürmek adına savaşın ilk günlerinde sessiz kalsa da sonrasında bir kınama açıklaması yayınlamıştı. Rusya ise son olarak bu hafta başında, İsrail Yahudi Ajansı'nın (JAFI) Rusya'daki temsilciliğinin tasfiyesini talep etmişti. (Kısa Dalga)

Dünya