Rus 'özelleştirme çarı' Avrupa'da yoğun bakımda: 'Zehirlenmedi'

Rus 'özelleştirme çarı' Avrupa'da yoğun bakımda: 'Zehirlenmedi'
1990'lardaki özelleştirme döneminden bu yana Rusya'nın en tartışmalı isimlerinden biri olan Anatoli Çubays'ın, bir Avrupa ülkesinde yoğun bakımda olduğu belirtildi. Kaynaklar, Ukrayna savaşı sonrası Putin'in özel temsilciliği görevinden istifa eden Çubays'ın zehirlendiği iddiasını yalanladı.

Sovyetler Birliği'nin çöküşü sonrasındaki özelleştirme döneminde Rusya'nın en tartışmalı isimlerinden biri olan, son olarak da Ukrayna savaşının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Uluslararası Kuruluşlarla İlişkilerden Sorumlu Özel Temsilcisi görevinden ayrılan Anatoli Çubays'ın Avrupa'da yoğun bakımda olduğu belirtildi.

Bazı Rus medya kuruluşları ve aktivistler Çubays'ın Kremlin tarafından zehirlendiği iddiasını ortaya atarken, eski Rus yetkiliye yakın iki kaynak Reuters'a yaptıkları açıklamada nadir görülen bir bağışıklık sistemi hastalığından söz etti. Buna göre, 67 yaşındaki Çubays, periferal sinir sistemini etkileyerek kas güçsüzlüğüne, refleks kaybına ve uyuşmaya yol açan Guillain-Barre sendromuna yakalandığına inanıyor.

'YÜRÜYEMİYOR AMA KONUŞABİLİYOR'

Kaynaklardan biri, "Bunun bir hastalık olduğunu düşünüyor. Doktorlar, teşhisi zaman içinde koyduklarını söylüyor" dedi. Diğer kaynak ise "Zehirlenme olduğunu sanmıyorum" ifadelerini kullanırken, Çubays'ın yürüyemediğini ama konuşabildiğini anlattı. Eşi Avdotya Smirnova'nın da Çubays'ın yanında olduğu belirtildi.

Öte yandan, bir Avrupa istihbarat kurumunun zehirlenme iddialarını incelediği ama sonuçları henüz açıklamadığı da aktarıldı.

KREMLİN: ÜZÜCÜ BİR HABER

Kremlin'den yapılan açıklamadaysa, Çubays'ın yoğun bakımda olması hakkında "Bu üzücü bir haber" denildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Kendisinin hızla iyileşmesini temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Çubays'ın hangi Avrupa ülkesinde tedavi gördüğü bilinmiyor.

ÖZELLEŞTİRME POLİTİKALARININ MİMARI

Çubays, Rusya Federasyonu'nun ilk devlet başkanı olan Boris Yeltsin döneminden beri Rusya'da uygulanan özelleştirme politikalarının mimarlarından biriydi. Bu süreçte milyonlarca Rusya vatandaşı yoksulluk çekerken, 1990'larda Rusya'nın en büyük endüstriyel varlıklarının satılmasıyla oligarkların ortaya çıkışının simge sorumlularından biri olarak görülüyordu. Bazı çevrelerce de CIA ajanı olmakla itham ediliyordu.

SAVAŞTAN SONRA PUTİN'İN ÖZEL TEMSİLCİLİĞİNDEN İSTİFA ETTİ

Çubaysa, 2008'den beri başında bulunduğu devlet teknoloji şirketi RUSNANO'nun başkanlığından 2020'de istifa etmiş, birkaç gün sonra da Putin tarafından, Kremlin'in sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma konusundaki özel temsilciliği olarak nitelenen Uluslararası Kuruluşlarla İlişkilerden Sorumlu Devlet Başkanı Özel Temsilcisi görevine atanmıştı.

Ukrayna savaşının başlamasından yaklaşık bir ay sonra da bu görevinden istifa etmişti. (Kısa Dalga)

Dünya