Rusya ile İsrail arasında ipler geriliyor: Putin, Kudüs'te Osmanlı döneminden kalan kiliseyi talep etti

Rusya ile İsrail arasında ipler geriliyor: Putin, Kudüs'te Osmanlı döneminden kalan kiliseyi talep etti
İsrail'in Rus ordusunu Ukrayna'da savaş suçuyla itham etmesi sonrası, Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin'den beklenmedik bir hamle geldi. Putin bir mektup yazarak, Kudüs'te Osmanlı döneminden kalan ve İsrail tarafından geçmişte Rusya'ya söz verilen kiliseyi talep etti.

İsrail'in Rusya'yı Ukrayna'da savaş suçu işlemekle suçlamasının ardından iki ülke arasındaki gerilim tırmanıyor. Son olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin İsrail Başbakanı Naftali Bennet'e bir mektup yazarak, bir önceki İsrail hükümetinin söz verdiği üzere Kudüs'te Aleksander Avlusu adıyla anılan kilisenin kendilerine teslim edilmesini istedi.

Putin'in mektubundan bir gün önce, Rusya Dışişleri Bakanlığı kendilerini savaş suçuyla itham eden İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'i eleştirmiş, 'İsrail'in Filistinlilerle kendi yaşadığı ihtilafın üzerini örtmek için Ukrayna'yı kullandığı' açıklaması yapmıştı. Rusya Dışişleri, İsrail Büyükelçisi'ni de bakanlığa çağırmıştı.

'DİPLOMATİK SORUN YARATABİLİR'

İsrail basını, kilise arazisinin Batılı müttefiklerinin Ukrayna nedeniyle yaptırım dayattığı bir dönemde Rusya'ya teslim edilmesinin Bennet hükümeti için diplomatik soruna yol açabileceğini yazdı.

Alexander Nevsky Kilisesi ve Kutsal Üçlü Katedrali olarak da bilinen Aleksander Avlusu, Kudüs'te eski kentin Hıristiyan mahallesinde bulunuyor.

NETANYAHU SÖZ VERMİŞTİ

İsrail'in eski başbakanı Benyamin Netanyahu, uyuşturucu suçlamasıyla Rusya'da cezaevinde tutulan bir İsrail vatandaşının serbest bırakılması için atılan bir dizi adım çerçevesinde, 2020 yılında kilisenin Rusya'ya devredilmesi sözü vermişti. Kısa süre sonra da, emlak kayıtlarında kilisenin sahibi Rusya hükümeti olarak listelenmişti.

İSRAİL HÜKÜMETİ DAVADA OSMANLI DÖNEMİNE ATIF YAPMIŞTI

Ancak yapı Ortodoks kiliseleri arasında da bir tartışma konusuyken, Kudüs Bölge Mahkemesi'nde mart ayında alınan bir kararla Rusya hükümetine devir iptal edilmişti. Davayı, Rusya'ya devir kararına dek arazinin sahibi olarak görünen Ortodoks Filistin Kutsal Topraklar Cemiyeti açmış, kararın siyasi olduğunu savunmuştu. İsrail hükümeti ise davada, Osmanlı döneminde bu avlunun sahibi olarak görülen Rusya İmparatorluğu'nun, mevcut Rusya Federasyonu'nun selefi olduğunu savunmuş ve devir kararının haklı olduğunu belirtmişti.

Kısa süre öncesine dek devri savunan İsrail hükümetinin, Putin'den mahkeme kararına rağmen gelen talebe ne yanıt vereceği merak konusu. (Kısa Dalga)

Dünya