Rusya Mariupol için mühlet verdi, Zelenskiy 'Müzakereler son bulur' dedi

Rusya Mariupol için mühlet verdi, Zelenskiy 'Müzakereler son bulur' dedi
Rusya, Ukrayna'nın stratejik liman kenti Mariupol'daki askerlere teslim olmaları için mühlet verdi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy "Mariupol'daki askerlerimizin, adamlarımızın öldürülmesi müzakerelerin son bulmasına yol açar" derken, kentteki gerilim had safhaya çıktı.

Ukrayna'daki savaş 53'üncü gününe girerken gözler, ülkenin güneydoğusundaki stratejik liman ve sanayi kenti Mariupol'a çevrildi. Rusya ordusu, kentte kontrolün büyük ölçüde ele geçirildiğini açıklayarak, bölgenin en büyük sanayi kuruluşu Azovstal çelik fabrikasında bulunan binlerce Ukraynalı güce 'teslim ol' çağrısı yaptı.

Bu güçlere, Moskova saatiyle 06.00'ya (TSİ 06.00) kadar mühlet verildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise çağrıyı reddederek, "Mariupol'daki askerlerimizin, adamlarımızın öldürülmesi müzakerelerin son bulmasına yol açar" çıkışı yaptı.

Mühletin dolmasına rağmen, kentten şu ana kadar herhangi bir saldırı haberi gelmiş değil.

RUSYA'NIN ULTİMATOMUNDA NE DENİLİYOR?

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Savunma İdaresi Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev'in dün gece yaptığı açıklamada, Mariupol’deki güçlere bu sabah 06.00'ya beyaz bayrak çekme çağrısı yer aldı; "Silah bırakan herkesin canlarının korunacağını garanti ederiz” ifadeleri yer aldı.

TASS ajansının aktardığına göre Mizintsev, “Azovstal çelik fabrikasında yaşanan felaket durum nedeniyle ve sadece insani ilkelerden yola çıkarak, Rusya ordusu, aşırı milliyetçi taburlar ile yabancı paralı askerlere 17 Nisan Moskova saatiyle 06.00’da tüm askeri eylemlerine son verme ve silah bırakma çağrısı yapmaktadır. Silah bırakan herkesin canlarının korunacağı garanti edilmektedir” dedi.

SAAT 13.00'A KADAR BİR 'PLAN' ÖNERİLDİ

Çağrıda, taraflar arasında bilgi alışverişi için 05.00'dan itibaren iletişim kurulması, Moskova saatiyle 05.30'da ateşkes ilan edilmesi, fabrika çevresinde saat 06.00'da Ukrayna tarafının beyaz, Rus tarafının kırmızı bayrak çekmesi, 06.00 ile 13.00 arasında da Ukrayna silahlı güçleri ile yabancı paralı askerler hariç herkesin silahsız şekilde dışarı çıkması önerildi.

'TESLİM OLMALARINA KİEV İZİN VERMİYOR' İDDİASI

Mizintsev, fabrikadaki güçlerin telsiz konuşmalarından teslim olmak istediklerinin anlaşıldığını ama Kiev'in buna izin vermediğini de savundu. Fabrikadaki kişilerin çaresiz bir durumda olduğunu, su ve gıdalarının kalmadığını söyleyen Rus yetkili, "Kiev'deki yetkililerden silah bırakmak ve teslim olmak için izin istiyorlar. Fakat Kiev'deki yetkililerin temsilcileri bunu yapmalarını kategorik olarak yasaklıyor ve idam tehdidinde bulunuyor" diye konuştu.

ZELENSKİY: BARIŞ GÖRÜŞMELERİ SON BULUR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise Rusya Savunma Bakanlığı’nın teslim olma çağrısı yaptığı Mariupol’deki Ukrayna birliklerinin imha edilmesi halinde, barış müzakerelerine son vereceğini söyledi. Ukrayna Pravdası'na konuşan Zelenskiy, Kiev'in dışında Rusya'nın çekildiği ve sivil ölümleriyle büyük bir yıkıma sahne olan Borodyanka ile benzetme yaparak şu ifadeleri kullandı:

"Mariupol Borodyanka'dan 10 kat fazlasını yaşayabilir ve şunu söylemek istiyorum ki, "Mariupol'daki askerlerimizin, adamlarımızın öldürülmesi müzakerelerin son bulmasına yol açar. Bu bir çıkmaz çünkü topraklarımızı ve halkımızı takas etmeyiz. Ve ne kadar çok yer Borodyanka gibi olursa, [müzakereler] o kadar zor olur."

DURUM SAKİN

Stratejik liman ve sanayi kenti Mariupol'dan şu ana dek saldırı haberi gelmiş değil. Bu sabah saatlerinde Kiev'de bir patlama yaşandığı belirtilirken, Mariupol'daki rutin hava saldırılarının devam ettiği ama çelik fabrikası konusunda bir gelişme yaşanmadığı aktarılıyor.

FABRİKADA KAÇ KİŞİNİN BULUNDUĞU BİLİNMİYOR

Bölgenin en büyük sanayi kuruluşu olan Azovstal çelik fabrikası, 11 kilometrekarelik bir alanda, Azak Denizi'nin kıyısında bulunuyor. Kenti bugüne dek Rusya'ya karşı savunanlar arasında Ukraynalı denizciler ve bir Ulusal Muhafız taburunun yanı sıra 2014 sonrasında resmen bu muhafızlara bağlanan neo-Nazi Azov Taburu da yer alıyor. Bu kişilerin kaçının fabrikada bulunduğu ise bilinmiyor. (Kısa Dalga)

Dünya