Rusya, Polonya ve Bulgaristan'ın doğalgazını kesti

Rusya, Polonya ve Bulgaristan'ın doğalgazını kesti
Rusya, Bulgaristan ve Polonya'ya doğalgaz akışını durdurdu. Bulgaristan gaz ihtiyacının yüzde 90'nını, Polonya ise yarısını Rusya'dan karşılıyor. AB'den açıklama geldi: "Rusya’nın gazı şantaj aracı olarak kullanmasına dönük yeni bir girişimdir. Bu tür senaryolar için hazırlıklıyız."

Rusya, Bulgaristan ve Polonya'ya doğalgaz sevkiyatını tümüyle durdurduğunu açıkladı. Açıklama Rus enerji şirketi Gazprom tarafından yapıldı.

Doğalgaz akışının kesilmesi Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya ile Batılı devletler arasındaki gerginliğin arttığına işaret etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce "dostane olmayan" ülkelerin satın aldıkları Rus doğalgazının bedelini dolar yerine ruble ile ödemesini istemişti. Polonya, komşu ülkesi Ukrayna'nın işgali nedeniyle Rusya'ya en ağır yaptırımları uygulayan Avrupalı ülkeler arasında.

Polonya gibi AB ve NATO üyesi olan Bulgaristan Enerji Bakanlığı, nisan ayı için Rus doğalgazı ödemesini yaptıklarını ve gaz sevkiyatının durmasının sözleşme ihlali olacağını açıkladı.

İki ülke arasındaki savaş üçüncü ayına girerken Ukrayna, Rusya'yı Avrupa'ya enerji kaynaklarını kullanarak şantaj yapmakla suçladı.

Avrupa'da doğalgaz fiyatları yüzde 13,3 yükseldi
İki Avrupa ülkesine gaz akışının kesileceğinin bildirilmesinin ardından doğalgaz fiyatları sert yükseliş yaşadı.

Avrupa'da dün 103,20 eurodan işlem gören doğalgazın megavatsaat fiyatı, yüzde 13,3 artarak 117 euroya çıktı.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören mayıs vadeli gaz kontrat fiyatı, bugün megavatsaat başına 125 eurodan açıldı.

Fiyatlar, Türkiye saatiyle 09.28'te kapanışa göre yüzde 13,3 artarak megavatsaat başına 117 euroya yükseldi.

AB'DEN TEPKİ: BU TÜR SENARYOLAR İÇİN HAZIRLIKLIYIZ

Avrupa Birliği, Rusya'nın kesintisi üzerine tepki gösterdi. AB Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen'in açıklamasında şöyle denildi:

"Gazprom’un Avrupa’daki alıcılara tek taraflı olarak gaz aktarımını durdurduğunu açıklaması, Rusya’nın gazı şantaj aracı olarak kullanmasına dönük yeni bir girişimdir.

Bu adaletsiz ve kabul edilemez bir durumdur. Ve bu Rusya’nın gaz tedarikçisi olarak güvenilmez bir partner olduğunu gösteriyor.

Bu tür senaryolar için hazırlıklıyız, tüm üye devletlerle iletişim halindeyiz. AB genelinde en iyi alternatifler ve yeterli depolama seviyesi için çalışıyoruz.

Üye devletler, bu tür beklenmedik durumları içeren planlar hazırlamıştı, bu üyelerle dayanışma ve koordinasyon halindeyiz.

Halihazırda Gaz Koordinasyon Grubu toplantısı yürütülüyor. Bunun yanıt vermek için gerekli hazırlıkları yapıyoruz.

Aynı zamanda uluslararası ortaklarımızla güvenli alternatif gaz akışı için görüşmeyi sürdürüyoruz. Bu çerçevede Avrupalı ve dünya liderleriyle Avrupa’ya güvenli gaz tedariki için çalışıyoruz.

Avrupalılar bu yeni meydan okuma karşında etkilenen üye devletlerle birlik ve tam dayanışma içinde olduğumuza güvenebilirler. Avrupalılar bizim tam desteğimize güvenebilirler." (Kısa Dalga)

Dünya