Rusya-Ukrayna savaşı: 14,5 milyon kişi yerinden edildi

Rusya-Ukrayna savaşı: 14,5 milyon kişi yerinden edildi
Rusya-Ukrayna savaşında 9 ay geride kalırken, 14,5 milyon Ukraynalı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Ukrayna Meclisi İnsan Hakları Komitesi, Rusya'nın işgaliyle başlayan savaş sebebiyle yerinden edilen kişilerle ilgili son verileri paylaştı.

Meclis İnsan Hakları Komiseri Dmytro Lubinets'in dün (1 Aralık) yaptığı açıklamaya göre, savaşın başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana 14,5 milyon Ukraynalı yurttaş yerinden edilerek başka ülkelere sığındı.

Bianet’in haberine göre, en az 11,7 milyon kişi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine giderken, 7,7 milyon kişi Avrupa'da geçici koruma altına alındı. Bu kişilerden 1,5 milyonu Polonya'da bulunuyor. Bir milyondan fazla mültecinin bulunduğu bir diğer Avrupa ülkesi de Almanya.

Lubinets, 4,7 milyon Ukraynalının da ülke içinde yerlerinden edildiğini aktardı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, (BMMYK) 29 Kasım’da, Avrupa ülkelerinde toplam 7,8 milyon Ukraynalı mültecinin bulunduğunu açıklamıştı.

Savaş 282. gününde

Öte yandan, Rusya-Ukrayna savaşı, tüm ateşkes ve barış anlaşması umutlarına rağmen bugün itibariyle 282. gününde devam ediyor.

Polonya'nın Lodz şehrinde düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bakanlar Konseyi Toplantısı'nın açılışında konuşan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının normalleştirilmemesi gerektiğini belirterek, "Sınırların zorla değiştirilmesini onaylayacak herhangi bir anlaşmayı kabul edemeyiz. Herhangi bir barış görüşmesi, Ukrayna makamlarının rızasıyla yapılmalıdır" dedi.

Biden: Putin, savaşı bitirirse onunla görüşebilirim

ABD Başkanı Joe Biden da dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un resmi ziyareti kapsamında düzenlenen ortak basın toplantısında Ukrayna'daki savaşa değindi.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı bitirme yoluna girmesi durumunda kendisiyle konuşmaya hazır olduğunu söyledi.

Biden, "Putin, savaşı bitirme yoluna girmeye yönelik bir karar konusunda niyetli olursa onunla konuşmaya hazırım. Ancak henüz böyle bir yolda değil. Böyle bir şey olursa, Fransa ve NATO'daki dostlarımla iletişim halinde Putin ile oturup aklından ne geçiyor görürüm" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Ukrayna savaşı konusunda kararın Ukrayna'ya ait olduğunu kaydetti: "Biz hiçbir zaman Ukrayna'dan kendileri için kabul edilemez olan tavizler vermesini istemeyeceğiz."

Böyle bir barışın hiçbir zaman sürdürülebilir olmayacağını belirten Macron, "Kendi toprakları konusunda müzakere şartlarını belirlemeleri için Ukraynalıların kararlarına saygı duyacağız" dedi.

Dünya