Rusya ve Çin, ABD sınırına yakın yerde askeri tatbikat yaptı

Rusya ve Çin, ABD sınırına yakın yerde askeri tatbikat yaptı
ABD Kuzey Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya ve Çin'in, ABD'nin Alaska eyaletine yakın uluslararası sularda, geçen hafta ortak askeri devriye düzenlediğini açıkladı.

The Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre, ABD Kuzey Kuvvetleri Komutanlığı (NORTHCOM) açıklamasında, Çin ve Rusya'ya ait devriyenin uluslararası sularda kaldığını, ABD tarafından bir tehdit olarak değerlendirilmediğini belirtti.

NORTHCOM, bölgenin savunmasını güvence altına almak için, ABD komutasındaki hava ve deniz unsurlarının ortak operasyonlar düzenlediğini kaydetti.
63a16c5e50acca4cac087627.jpg

WSJ ABD'li bir yetkiliye dayandırarak, Alaska yakınlarındaki uluslararası sularda yapılan devriyede, Çin ve Rusya'ya ait 11 gemiden oluşan filonun ABD'nin 4 destroyer ve 1 "P-8 Poseidon" tipi deniz devriye uçağı ile yakından izlendiğini aktardı. Söz konusu veriler NORTHCOM tarafından teyit edilmedi.

Independent Türkçe'nin derlediği bilgilere göre; Çin'in Washington Büyükelçiliği konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Çin ve Rus orduları arasındaki yıllık işbirliği planı doğrultasında iki ülkenin donanması yakın zamanda kuzey ve batı Pasifik Okyanusu'nda ortak devriye düzenledi. Söz konusu eylem herhangi bir üçüncü tarafı hedef almadı" ifadeleri kullanıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Çin ile yürütülen ortak devriyeyi doğrulamış, bu kapsamda iki ülke filosunun, iletişim, güverte sahalarına helikopter iniş ve kalkış talimleri ve anti-denizaltı tatbikatı düzenlediğini duyurmuştu.

Dünya