Rusya'da darbe: Paralı asker grubu Wagner'in darbe girişiminde olduğu iddia edildi

Rusya'da darbe: Paralı asker grubu Wagner'in darbe girişiminde olduğu iddia edildi
Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin, Rus ordusunun kendilerine saldırdığını ve askerlerini öldürdüğünü, bunu "durduracaklarını" iddia ederken Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise yaşananların kontrollerinde olduğunu söyledi.

Rusya'nın Wagner paralı asker grubunun lideri, Rus ordusunu birliklerine saldırı düzenlemekle suçlayarak Rusya içindeki çatışmaların şaşırtıcı bir şekilde tırmandığını iddia etti.

Yevgeny Prigozhin, "çok sayıda" savaşçısının öldürüldüğünü ve intikam almak için bir "adalet yürüyüşüne" öncülük edeceğini söyledi.

Bu açıklama, Ukrayna'daki savaşı başlattığı için Savunma Bakanı Sergei Shoigu'yu suçladığı önceki suçlamasının ardından geldi.

Moskova, Wagner güçlerine saldırdığını reddetti.

BBC’nin haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Prigozhin'in sosyal medyada yaydığı Rusya'nın Wagner kamplarına saldırdığı yönündeki haberlerin "doğru olmadığını ve bir bilgi provokasyonu olduğunu" söyledi.

Rus devlet medyası ayrıca Rusya'nın güvenlik servisi FSB'nin Prigozhin hakkında "silahlı isyan çağrısında bulunmak" suçlamasıyla ceza davası açtığını bildirdi.

Wagner Grubu, Ukrayna'da Rus güçlerinin yanında savaşan paramiliter bir örgüt. Prigozhin son aylarda Rusya'nın askeri yönetimine yönelik eleştirilerini giderek daha yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Sosyal medya platformu Telegram'da yayınlanan bir sesli mesajda "Rus askeri liderliğinin taşıdığı kötülüğün durdurulması gerektiğini" söyledi.

"Ukrayna'daki savaşta bizim gençlerimizi ve on binlerce Rus askerini öldürenler cezalandırılacaktır" dedi.

"Sizden direnmemenizi rica ediyorum. Direnen herkes tehdit olarak kabul edilecek ve yok edilecektir. Bu, yolumuz üzerindeki tüm kontrol noktaları ve havacılık için de geçerli.

"Başkanlık gücü, hükümet, polis ve Rus muhafızlar her zamanki gibi çalışacak.

"Bu bir askeri darbe değil, bir adalet yürüyüşüdür. Eylemlerimiz askerlere hiçbir şekilde müdahale etmemektedir."

FSB mesaja cevaben yaptığı açıklamada Prigozhin'den "yasadışı eylemlerine derhal son vermesini" talep etti. Rus haber ajansı Interfax'a göre Kremlin de "gerekli tedbirlerin alındığını" söyledi.

Mayıs ayında Prigozhin'in askerlerinin cesetleriyle çevrili bir şekilde durduğu ve kendilerine yeterli mühimmat sağlamadıkları için Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un yanı sıra Shoigu'yu da azarladığı bir video mesajının ardından geldi.

Cuma günü erken saatlerde Ukrayna'daki savaşın "Şoygu'nun Mareşal olabilmesi için" başlatıldığını söyledi.

"Savunma Bakanlığı halkı kandırmaya, cumhurbaşkanını kandırmaya ve Ukrayna tarafından çılgınca bir saldırganlık olduğu, Ukrayna'nın tüm NATO bloğuyla birlikte bize saldırmayı planladığı gibi bir hikaye anlatmaya çalışıyor" dedi.

Dünya