3,5 yıl hapse mahkum olan Rus muhalif Navalni'den Putin'e: "İç çamaşırı zehirleyen Vladimir"

3,5 yıl hapse mahkum olan Rus muhalif Navalni'den Putin'e: "İç çamaşırı zehirleyen Vladimir"
Rus muhalif politikacı Aleksey Navalni, Moskova'da 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Navalni, şartlı tahliye hükümlerini ihlal ettiği için aldığı bu cezaya göre 2,5 yıl daha cezaevinde kalacak. Zehirlendiği iddia edilen Navalni, Almanya'daki tedavisinin ardından Rusya'ya geri dönmüştü.

Rus siyasetçi Aleksey Navalni, Salı günü Moskova'da çıkarıldığı mahkemede daha önce hakkında verilen şartlı tahliye kararını ihlal ettiği gerekçesiyle 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce ev hapsinde bulunduğu süre göz önünde bulundurulan Navalni verilen cezanın 2,5 yılını cezaevinde geçirecek.

DW'nin haberine göre Rus Ceza İnfaz Kurumu, Navalni hakkında 2014'de aldığı cezayla ilgili uygulanan şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Mahkeme de Navalni'yi ülke dışında bulunduğu süre içinde adli kontrol gereği karakola giderek imza vermediği için suçlu buldu. Navalni ise mahkemede verdiği ifadede, hakkındaki suçlamayı "Almanya'da tedavi görüyordum" diyerek geri çevirdi.

Navalni, mahkemedeki ifadesinde yurtdışında tedavi görmesi nedeniyle şartlı tahliyenin gereklerini yerine getirmesinin mümkün olmadığını dile getirerek Rusya'da bulunduğu süre içerisinde beş yıl boyunca ayda iki kez güvenlik makamlarına başvurarak imza attığını söyledi. Avukatlarının, Rus makamlarına tedavi için Almanya'da bulunduğuna dair bilgi verdiğini de aktaran Navalni, Devlet Başkanı Putin'in bile kendisinin Almanya'da "hasta" olarak bulunduğuna dair demeçler verdiğini vurguladı. Navalni, mahkeme heyetine "Yoksa siz Devlet Başkanı'nı dinlemiyor musunuz?" diye sordu.

Putin'in Rus tarihine "iç çamaşırı zehirleyen Vladimir" olarak geçeceğini söyleyen Navalni, zehrin "katil komandolar" tarafından iç çamaşırına sürüldüğünü iddia eden Navalni, Putin'i ima ederek "Tek mücadele aracı öldürmek" dedi. Yargıç ise Navalni'yi duruşmada siyaset yapmaması yönünde uyardı.

Muhalif politikacı, geçen yaz Sibirya'da bulunduğu sırada Sovyetler Birliği döneminde üretilen Noviçok grubundan bir madde ile zehirlenmiş ve ardından Almanya'ya getirilerek tedavi edilmişti. Yaklaşık beş aylık tedaviden sonra Rusya'ya dönen Navalni, havaalanında gözaltına alınmıştı.

Dünya