Rusya’da Navalni’ye destek gösterilerinde gözaltı sayısı 2 bini aştı

Rusya’da Navalni’ye destek gösterilerinde gözaltı sayısı 2 bini aştı
Cezaevindeki Rus muhalif siyasetçi Navalni’nin serbest bırakılması talebiyle düzenlenen gösterilere binler katıldı, gözaltına alınanların sayısı 2 bini aştı.

Cezaevindeki Rus muhalif siyasetçi Navalni’nin serbest bırakılması talebiyle düzenlenen gösterilerde gözaltına alınanların sayısı 2 bini aştı. 
Gözaltına alınanlar arasında Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmysh ve avukatı Lyubov Sobol da dahil olmak üzere Navalni'nin ekibinden birçok isim yer aldı.
Muhalif gruplar, Navalni’nin çağrısı üzerine düzenlenen gösterilere izin verilmeyeceği duyurulmasına rağmen on binlerce kişinin Moskova’da alana çıktığını ifade ederken Rusya İçişleri Bakanlığı Moskova'daki eylemde sadece 4 bin kişinin olduğunu açıkladı.
Protestolarda göstericilerin "Navalni’ye özgürlük" ve "Hırsız Putin" gibi sloganlar attığı belirtildi. Alexei Navalni'nin eşi Yulia Navalni, Moskova'daki eylemlere "kendisi, eşi, çocukları ve paylaştıkları idealler için" katılacağını duyurmuştu. Yulia Navalni de gözaltına alınanlar arasındaydı, birkaç saatin ardından ise serbest bırakıldı.

-50 derecede gösteri

Bağımsız bir haber kaynağı olan Sota, ülkenin doğusundaki çoğunlukla işçilerin yaşadığı Vladivostok kentinde düzenlenen eyleme en az 3 bin kişinin katıldığını duyurdu. Ancak yerel yetkililerin sayının 500 olarak belirlendiğini söyledi. Yakutsk şehrindeki protestolar ise -50 derece altında gerçekleşti.
Eylemleri izleyen bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olan OVD, 700'den fazlası Moskova'da olmak üzere toplam 2100 kişinin polis tarafından gözaltına alındığını duyurdu.



Zehirlendi, Almanya'ya gitti, döndü

Ağustos 2020'de sinir gazı Noviçok ile zehirlendiği belirlenen Navalni, tedavi için gittiği Almanya'dan 17 Ocak'ta geri dönmüş ve Rusya'da şartlı tahliye edildiği bir davanın Aralık ayında karakolda imza verme şartını yerine getirmediği gerekçesiyle tutuklanmıştı. 
Bunun kendisini susturmak için tasarlanmış düzmece bir dava olduğunu söyleyen Navalni, destekçilerine sokağa çıkma çağrısında bulunmuştu. Navalni 5 Şubat'ta da İkinci Dünya Savaşı'nda yaralanmış bir Sovyet askerine iftira attığı gerekçesiyle hakim karşısına çıkacak.  Araştırmacı gazetecilik sitesi Bellingcat, Navalni'nin Rus istihbaratı tarafından zehirlendiği sonucuna ulaşmıştı.

Dünya