Rusya'dan İngiltere Başbakanı Johnson'a yaptırım kararı

Rusya'dan İngiltere Başbakanı Johnson'a yaptırım kararı
Ukrayna'daki savaş 52'nci gününe girdi. Rusya'nın ABD ve müttefiklerini Ukrayna'ya silah göndermenin 'öngörülemez sonuçlara' yol açacağı konusunda resmen uyardığı belirtildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise Moksova'nın taktiksel nükleer silah kullanabileceğini savundu.

Ukrayna'daki savaşta 52'nci güne girilirken, Rusya'nın ABD ve müttefiklerini Kiev yönetimine silah gönderilmemesi konusunda uyardığı belirtildi. Amerikan basını, Moskova'nın geçtiğimiz hafta ABD'nin Ukrayna'ya silah sevkiyatını resmen protesto ettiğini ve Batılı ülkelerin desteğinin devam etmesi halinde 'öngörülemeyen sonuçlar yaşanacağı' konusunda uyarıda bulunduğu belirtildi.

Salı günü Rusya'nın Washington'daki Büyükelçiliği tarafından ABD Dışişleri Bakanlığı'na iletildiği belirtilen iki sayfalık diplomatik notta, 'ABD ve NATO'nun silah sevkiyatlarının Ukrayna'daki çatışmayı kızıştırdığı ve bu durumun öngörülemez sonuçlara yol açabileceği' uyarısı yer aldı.

Nota, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna ordusuna helikopter, radar sistemleri, top ve insansız hava araçlarının da dahil olduğu 800 milyon dolarlık yardım paketini açıklamasından sonra geldi. ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, bu uyarının 'ABD ve NATO'nun Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımın etkili olduğunun kabulü' olarak görülebileceğini savundu.

Ukrayna'da yaşanan diğer gelişmeler ise şöyle:

RUSYA'DAN JOHNSON'A YAPTIRIM

Rusya, kendilerine yönelik yaptırımların başını çeken ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kızlarıyla Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ailesini listeye ekleyen İngiltere'ye karşı misilleme kararı aldı. Moskova'dan yapılan açıklamada, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Dışişleri Bakanı Liz Truss ve Savunma Bakanı Ben Wallace dahil olmak üzere 13 üst düzey yetkiliye yaptırım kararı alındı. Johnson ve Truss’ın ülkeye girişleri yasaklanırken, kararın "İngiliz hükümetinin görülmemiş derecede düşmanca adımları, özellikle de üst düzey Rus yetkililere karşı yaptırımları" üzerine alındığı belirtildi.

HAVA SALDIRILARI SÜRÜYOR

Ukrayna basınına göre, Rusya'nın ülkenin doğusundaki kentlere düzenlediği hava saldırılarında en az iki Ukraynalı yaşamını yitirdi. Sabaha karşı Kiev yakınlarına da bir hava saldırısı düzenlendi.

ZELENSKİY'DEN 'RUSYA NÜKLEER SİLAH KULLANABİLİR' AÇIKLAMASI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, CNN ile söyleşisinde Rusya'nın nükleer silah kullanabileceğini öne sürdü. Zelenskiy, CIA Direktörü William Burns'ün 'Rusya taktiksel nükleer silah kullanabilir' iddiası sonrası endişelenip endişelenmediğine dair soruya yanıtında, "Sadece ben değil, bütün dünya, bütün ülkeler endişelenmeli" dedi. Zelenskiy, çatışmalarda 2 bin 500 ila 3 bin Ukraynalı askerin öldüğünü ve yaklaşık 10 bin kişinin yaralandığını da söyledi.

'GEMİNİN KAPTANI DA ÖLDÜ' İDDİASI

Ukrayna, battığı açıklanan Rus savaş gemisi Moskova'nın kaptanının saldırı sırasında öldürüldüğünü iddia etti. İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Geraşçenko, kaptan Anton Kuprin'in gemide meydana gelen patlama ve yangın sırasında öldüğünü savundu.

ABD'YE GÖRE RUS GEMİSİNİ UKRAYNA'NIN VURDUĞU TEYİT EDİLDİ

ABD medyasına konuşan savunma yetkilileri, Rus savaş gemisi Moskova'nın Ukrayna'nın iki Neptün füzesiyle düzenlediği saldırıda imha edildiğinin doğrulandığını öne sürdü. Rusya'nın ise dün, Kiev yakınlarında bulunan ve amiral gemisini batırmak için kullanıldığı iddia edilen Ukrayna füzelerinin üretildiği fabrikayı hedef alması dikkat çekti.

UKRAYNA BAŞBAKANI ABD'YE GİDECEK

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal ve üst düzey maliye yetkililerinin önümüzdeki hafta Washington'u ziyaret edecekleri açıklandı. Maliye bakanı ile merkez bankası başkanının da yer alacağı heyetin, G7 ülkeleri ve diğer ülkelerden finans yetkilileriyle ikili görüşmeler yapması, Dünya Bankası'nın düzenleyeceği bir yuvarlak masa toplantısına katılması bekleniyor.

ALMANYA'DAN YENİ SİLAH GÖNDERME PLANI

Almanya, Ukrayna'ya 1 milyar eurodan fazla askeri destek sağlamayı planladığını söyledi.

900 SİVİLİN CESEDİNİN BULUNDUĞU İDDİASI

Rusya'nın geri çekilmesi sonrasında Kiev çevresinde 900'den fazla sivilin cesedinin bulunduğu öne sürüldü. Yerel polis kaynakları, bu kişilerin neredeyse tamamının vurularak öldürüldüğünü savundu.

ZELENSKİY BIDEN'DAN 'TERÖR DEVLETİ' TANIMI İSTİYOR

Washington Post'un haberine göre Zelenskiy, kısa süre önce ABD'li mevkidaşı Joe Biden'dan, Washington'un Rusya'yı “terörizmin devlet sponsoru” olarak tanımlamasını istedi. ABD'nin böylesine nadir ve radikal bir yaptırım kararı alması beklenmiyor.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ'TEKİ NATO ÜYELİĞİ TARTIŞMASI SÜRÜYOR

İsveç ve Finlandiya'daki NATO üyeliği tartışması da devam ediyor. Finlandiya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Tytti Tuppurainen, "Finlandiya halkı çoktan kararını vermiş görünüyor" dedi. Tuppurainen, bu yönde bir karar almalarının muhtemel olduğunu ama parlamentodaki oturumların beklenmesi gerektiğini söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya