Donetsk'te sivillerin tahliye edildiği tren istasyonu vuruldu

Donetsk'te sivillerin tahliye edildiği tren istasyonu vuruldu
Ukrayna'daki savaş 44'üncü gününe girerken, ülkenin doğusundaki Donetsk'de sivillerin tahliye için beklediği bir tren istasyonu vuruldu. 50 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, Rusya ve Ukrayna saldırı için birbirlerini suçladı.

Ukrayna'daki savaş 44'üncü gününe girerken, taraflar arasındaki müzakerelerde henüz somut bir ilerleme kaydedilmiş değil. Türkiye'deki görüşmelerin ardından Ukrayna'nın kuzeyinden tamamen çekildiği belirtilen Rusya'nın, operasyonunu ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinde yoğunlaştırması bekleniyor.

Ukrayna'da bugün öne çıkan gelişmeler şöyle:

DONETSK VALİSİ: ÖLÜ SAYISI 50'YE YÜKSELDİ

Donetsk Valisi Pavlo Kirilenko, Kramatorsk'taki hayatını kaybedenlerin sayısının 50'ye yükseldiğini açıkladı. Buna göre, 12 kişi kaldırıldıklarını hastanede yaşamını yitirdi. Kirilenko, yaralanan 98 kişiden 16'sının çocuk, 46'sının kadın, 36'sının erkek olduğunu açıkladı.

'RUS OLİGARKLARIN 29.5 MİLYAR EUROLUK VARLIĞI DONDURULDU'

Avrupa Komisyonu, Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana Rus oligarklarla bağlantılı 29.5 milyar euroluk malvarlığının dondurulduğunu açıkladı. Bu miktara, yatlar, helikopterler, emlak varlıkları ve sanat eserlerinin dahil olduğu belirtildi. Komisyon açıklamasına göre, 196 milyar euroluk para transferi de engellendi. Bu verilerin şu an için 27 AB üyesinin sadece yarısı tarafından raporlandığı belirtildi.

RUSYA'DAN YALANLAMA: O FÜZEYİ SADECE UKRAYNA KULLANIYOR

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk'de bulunan Kramatorsk kentinde tren istasyonunda tahliye için bekleyen sivillerin vurulduğu suçlamasını reddetti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugün Rusya ordusunun Kramatorsk'ta herhangi bir hedefi vurmadığı ve tren istasyonuna atılan füzenin sadece Ukrayna ordusu tarafından kullanılan bir tür olduğu belirtildi. Açıklamada, aynı tür füzenin 14 Mart günü Donetsk kent merkezine de Ukrayna ordusu tarafından atıldığı, 17 kişinin öldüğü belirtildi.

Ukrayna'nın devlet demiryolları şirketinden yapılan açıklamada, bugün istasyona düzenlenen saldırıda 30'dan fazla kişinin öldüğü, 100'ün üzerinde kişinin de yaralandığı belirtilerek Rusya suçlanmıştı.

AB BEŞİNCİ YAPTIRIM PAKETİNİ KABUL ETTİ

Avrupa Birliği, Rusya'ya yönelik beşinci yaptırım paketini resmen onayladı. Yeni yaptırımlar, Rusya'dan kömürün yanı sıra ahşap, kimyasallar ve çeşitli ürünlerin satın alınmasını yasaklıyor. Paket aynı zamanda, Rus gemilerinin ve kamyonlarının AB'ye erişiminin ve dört Rus bankasıyla işlem yapılmasının yasaklanmasını öngörüyor.

UKRAYNA: DONETSK'TE TREN İSTASYONU VURULDU, ONLARCA ÖLÜ VAR

Ukraynalı yetkililer, ülkenin doğusundaki Donetsk bölgesinde bulunan Kramatorsk kentinde tren istasyonunda tahliye edilmek için bekleyen sivillerin üzerine iki füze atıldığını, onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını duyurdu. Ukrayna devlet trenyolu işletmesinin başındaki Oleksandr Kamyshin, Telegram hesabında paylaştığı mesajda, saldırıyı Rusya'nın gerçekleştirdiğini ve 30'dan fazla kişinin öldüğünü, 100'den fazla kişinin yaralandığını yazdı. Kramatorsk şehir konseyi, halkı evde kalması veya sığınaklara girmesi konusunda uyardı.

Donetsk Valisi Pavlo Kyrylenko ise saldırı sırasında binlerce sivilin tren istasyonunda olduğunu, bu kişilerin Ukrayna'nın daha güvenli bölgelerine tahliye edilmek üzere trenlere binmek için beklediğini yazdı.

RUSYA MERKEZ BANKASI'NDAN FAİZ İNDİRİMİ

Rusya Merkez Bankası, 28 Şubat'ta yüzde 20'ye çıkardığı faizi 300 baz puan indirerek yüzde 17'ye çekti. Ülkedeki faiz oranı 28 Şubat'ta 1050 baz puan artışla 9.5'ten yüzde 20'ye çıkarılmıştı.

PUTİN'İN KIZLARINA İNGİLTERE'DEN DE YAPTIRIM GELDİ

ABD'nina ardından İngiltere de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iki kızına yaptırım kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ailesinin de yaptırım listesine eklendiği belirtildi.

'YABANCI SAVAŞÇI MERKEZİ' HEDEF ALINDI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Odesa kentinin yakınlarında 'yabancı savaşçıların eğitim merkezini vurduğunu açıkladı. Bakanlık sözcüsü, Odesa'nın Krasnosilka köyünün yakınlarında yabancı savaşçıların toplanma ve eğitim merkezinin hassas Bastion füzeleriyle hedef alındığını söyledi.

ZELENSKİY: BORODYANKA'DA BUÇA'DAKİNDEN BÜYÜK BİR YIKIM VAR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Facebook hesabından paylaştığı videoda, Kiev'in banliyösü olan Borodyanka'daki yıkımın 'Buça'da şu ana kadar ortaya çıkanlardan çok daha kötü olduğunu' söyledi. Zelenskiy, "Borodyanka'daki enkaz kaldırılmaya başlandı, durum çok korkunç. Rus işgalinin kurbanı olan çok daha fazla kişi var" dedi.

KREMLİN'DEN ALIŞILMADIK AÇIKLAMA: CİDDİ ASKERİ KAYIPLARIMIZ VAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitri Peskov, ülkesinin 'ciddi asker kayıpları' bulunduğunu açıkladı. Peskov, Batı basınında 'itiraf' olarak yorumlanan açıklamasında “Evet, ciddi sayıda askerimizi kaybettik ve bu bizim için büyük bir trajedi” dedi. Rusya Savunma Bakanlığı 25 Mart'ta yaptığı açıklamada, Ukrayna'da 1351 askerinin öldüğünü duyurmuştu. Ukrayna ise bu sayının yaklaşık 19 bin olduğunu savunuyor.

Sky News’a konuşan Peskov’a, Zelenskiy’in hâlâ iktidarda olması, Rus birliklerinin Kiev’den çekilmesi ve binlerce asker kaybetmesinin 'küçük düşürücü bir durum' olup olmadığı da soruldu. Peskov, yaşananlara dair 'ciddi bir yanlış anlaşılma olduğunu' söyledi. Kremlin sözcüsü, savaşa son vermenin yollarını aradıklarını ve Rusya'nın hedeflerine 'önümüzdeki günlerde ulaşmasını umduğunu' da belirtti.

KULEBA: DONBAS 2. DÜNYA SAVAŞI'NA BENZEYECEK

Rusya'nın ilerleyen günlerde operasyonu Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donbas bölgesine yoğunlaştırması beklenirken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba buradaki 'çatışmaların 2. Dünya Savaşı’nı andıracağını' söyledi. NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Kuleba “Burada yaşanacaklar size 2. Dünya Savaşı’nı hatırlatacak. Büyük operasyonlar gerçekleşecek, binlerce tank, zırhlı araç, uçak ve top kullanılacak” dedi.

Rusya’nın yaptığı hazırlıklara bakıldığında bunun “yerel bir operasyonla sınırlı kalmayacağını” söyleyen Kuleba “Rusya’nın planları varsa bizim de planlarımız var. Savaşın kaderi cephede belli olacak” diye konuştu.

RUSYA'NIN BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ ÜYELİĞİ ASKIYA ALINDI

Birlemiş Milletler Genel Kurulu, Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğini askıya aldı. Bu gelişme Buça’daki katliam görüntülerinin yeni bir sonucu olarak kayda geçti. Oylama öncesi Ukrayna’nın BM Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya Rusya’yı “korkunç ihlaller” yapmakla suçladı. Rusya Büyükelçisi Gennady Kuzmin ise oylamayı kınadı. Kuzey Kore ve Suriye de oylamayı kınayan ülkeler arasında yer aldı.

Türkiye de üyeliğin askıya alınması lehinde oy kullanan 93 ülke arasında bulunuyor.

STOLTENBERG: SAVAŞ HAFTALAR, AYLAR, HATTA YILLAR SÜREBİLİR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dünyanın Ukrayna'da "uzun süreli" bir savaşa hazırlıklı olması gerektiğini söylerken, savaşın haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebileceğini savundu. Stoltenberg, müttefiklerin ambargolarla Rusya'ya "ağır bir bedel ödettiğini" ifade ederken, bunun savaşın süresini kısalmasına yardımcı olacağını savundu. Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ittifak üyelerinin Ukrayna'ya desteği güçlendirme konusunda uzlaştıklarını da söyledi.

UKRAYNA ORDUSUNUN RUS ASKERİNİ İNFAZ ETTİĞİ GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI

Buça'da Rusya'ya atfedilen katliama ilişkin tartışma sürerken, Ukrayna askerlerinin Kiev'in batısında bir Rus askerini öldürdüğü görüntüler ortaya çıktı. Reuters ajansı ile New York Times gazetesinin doğruluğunu teyit ettiği görüntülerde, Ukrayna güçlerinin ağır yaralı bir Rus askerini yakalayarak öldürüyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, görüntüyü izlemediğini ama iddiaların soruşturulacağını söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya