Rusya'dan kritik ziyaret öncesinde iddia: 'Nükleer provokasyon planlıyorlar'

Rusya'dan kritik ziyaret öncesinde iddia: 'Nükleer provokasyon planlıyorlar'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bugün Ukrayna'nın batısındaki Lviv'de Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenskiy ile bir araya gelecek. Ancak ziyaret öncesinde, Moskova'dan Zaporojye Nükleer Santrali konusunda bir iddia geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bugün Ukrayna'nın Lviv kentine yapacağı ziyaret öncesinde, gözler Zaporojye Nükleer Santrali bölgesine çevrilmiş durumda. Guterres'in ziyareti sırasında bir BM heyetinin nükleer santrali de ziyaret etmesi beklenirken, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan Ukrayna'ya 'nükleer provokasyon' suçlaması geldi.

Bakanlık açıklamasında, Kiev yönetiminin "BM Genel Sekreteri'nin Ukrayna ziyareti sırasında Zaporojye Nükleer Santrali’nde yankı uyandıracak bir provokasyon hazırlığında olduğu" savunuldu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'nın "suçu Rusya’nın üzerine atmayı planladığını" ileri sürdü.

'RUSYA'YI SUÇLAYACAKLAR'

Konaşenkov, Sputnik'in aktardığı açıklamasında "Kiev rejimi 19 Ağustos’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Ukrayna ziyareti sırasında Zaporojye Nükleer Santrali’nde yankı uyandıracak bir provokasyon hazırlıyor ve bunun sonucunda Rusya Federasyonu, söz konusu santralde antropojenik felaket yaratmakla suçlanacak” diye konuştu. Reuters ajansı da bu sözleri flaş olarak dünyaya duyurdu.

'ALMANYA, POLONYA VE SLOVAKYA ETKİLENİR'

Rusya'nın radyoaktif, kimyasal ve biyolojik savunma güçlerinin başkanı Igor Kirillov ise "Ukrayna güçlerinin saldırılarını sürdürmesi halinde santralin kapanabileceğini" söyledi. Kirillov, santralin yedej destek sistemlerinin hasar gördüğünü ve olası bir kaza halinde radyoaktif maddenin Almanya, Polonya ve Slovakya'yı kaplayacağını belirtti.

Guterres'in bugün Erdoğan ile birlikte yapacağı Lviv ziyaretinin ardından, yarın bir BM heyetinin Zaporojye nükleer santralını ziyaret etmesi bekleniyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, heyetin santrali ziyaret etmesi için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na yaptıkları başvurunun kabul edildiğini açıkladı.

Mart ayından beri Rusya'nın kontrolünde olan ama Ukraynalı çalışanların idaresinde bulunan santralın yakınındaki cephe hattında son günlerde yoğunlaşan saldırılar yaşanıyor. Her iki taraf da birbirini suçluyor.

LVIV'DE NE KONUŞULACAK?

Öte yandan, savaşın başlamasından bu yana ilk kez Ukrayna’ya gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin batısındaki Lviv kentinde Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenskiy ile bir araya gelecek. Bu buluşma, Erdoğan'ın Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından geliyor.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan-Zelenskiy ikili görüşmesinde ve Guterres’in de katılacağı üçlü görüşmede Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşkil edilen mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülmesi ile Ukrayna-Rusya savaşının diplomatik yollarla sona erdirilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar ele alınacak. (Kısa Dalga)

Dünya