Rusya'dan 'Patriot' açıklaması: Ukrayna planımızı değiştirmeyecek

Rusya'dan 'Patriot' açıklaması: Ukrayna planımızı değiştirmeyecek
Amerika'nın Ukrayna'ya Patriot savunma sistemi tedariki hakkında konuşan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Bu, hızlı bir anlaşmaya varmaya sebebiyet vermeyecek, tam tersi olacak" açıklaması yaptı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Amerika yapımı Patriot füze sistemlerinin Ukrayna'ya tedarik edilmesinin, Rusya ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlığı sona erdirmeye ya da Rusya'nın amaçlarını gerçekleştirmesine engel olmaya yetmeyeceğini söyledi.

Ukrayna'ya Patriot savunma sistemi gönderileceği açıklaması, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin Washington ziyareti sırasında yapıldı.

VoA Türkçe'nin haberine göre, Peskov, Zelenskiy'nin Washington ziyareti sırasında barış görüşmelerine hazır olmakla ilgili hiçbir işaret görülmediğini, bunun da Amerika'nın Rusya'yla "son Ukraynalı ölene kadar" bir vekalet savaşına girdiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Amerika'nın Ukrayna'ya Patriot savunma sistemi tedariki hakkında konuşan Peskov, "Bu, hızlı bir anlaşmaya varmaya sebebiyet vermeyecek, tam tersi olacak. Rusya Federasyonu'nun özel askeri operasyon amaçlarına erişmesini de engelleyemeyecek" dedi.

Zelenskiy, dün akşam ABD Kongresi'ne hitaben yaptığı konuşmasında, ülkesine sağlanan yardımların demokrasiye yapılan yatırım olduğunu söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanı, Rusya'ya karşı verdikleri savaşta daha fazla yardım talebinde bulunurken İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı verilen mücadeleyi hatırlattı.

Zelenskiy, hava kalkanı oluşturmada Patriot sisteminin önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Başkan Joe Biden'la ortak basın toplantısına katılan Zelenskiy, "Terörist devletin ana terör enstrümanını, kentlerimizi, enerjimizi vurma olasılığını ortadan kaldırmamızın tek yolu bu" dedi.

Zelenskiy'nin Kongre'deki konuşması, aralarında Ukrayna'ya bu kadar çok yardım gönderilmesine şüpheyle yaklaşanların da bulunduğu Cumhuriyetçi partililerin 3 Ocak'ta Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü Demokrat Parti'den devralmasına az zaman kala gerçekleşti.

Öte yandan ABD Kongresi, bu yıl Ukrayna'ya verilen 50 milyar dolarlık yardıma ilave olarak 44,9 milyar dolarlık askeri ve ekonomik yardım paketini onaylamanın eşiğinde.

Amerika, Ukrayna'ya sağlanacak, Patriot sisteminin de dahil olduğu 1,85 milyar dolarlık bir başka askeri yardımı da açıkladı. Zelenskiy, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Daha fazla Patriot sağlanmasını isteriz, savaştayız" dedi.

Dünya