Rusya'dan Türkiye'ye ikinci uyarı: Suriye harekâtı güvenliğine katkıda bulunmaz

Rusya'dan Türkiye'ye ikinci uyarı: Suriye harekâtı güvenliğine katkıda bulunmaz
Türkiye'nin Suriye'de yeni harekât planlarına Rusya'dan peş peşe itirazlar geliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye özel temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev'in ardından, Kremlin de "Suriye'nin istikrarına ve güvenliğine katkıda bulunacağına inanmıyoruz" uyarısı yaptı.

Suriye'ye ilişkin Astana garantörler sürecinin 18'inci toplantısı, Türkiye'nin Suriye'de olası yeni harekâta dair açıklamalarının gölgesinde bugün Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da yapılacak. Toplantı öncesinde, Moskova'dan Ankara'ya olası harekât konusunda peş peşe uyarılar geliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye özel temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev'in ardından, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da harekâta olumlu yaklaşmadıklarını söyledi. Günlük basın toplantısında konuşan Peskov, "Bu özel operasyonun Suriye Arap Cumhuriyeti'nin istikrarına ve güvenliğine katkıda bulunacağına inanmıyoruz" dedi.

PUTİN'İN ÖZEL TEMSİLCİSİ: MANTIKSIZ BİR ADIM OLUR

Lavrentiyev de bu sabah yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde düzenleyeceği olası harekâtın bölgede gerilimi yükselteceğini ve istikrarsızlık yaratacağını söylemişti. Lavrentiyev, "[Harekâtın] Suriye'de durumu istikrarsızlaştıracak, gerilimin tırmanmasına ve yeni bir çatışma sarmalına yol açabilecek mantıksız bir adım olacağını düşünüyoruz" demişti.

Lavrentiyev, Astana görüşmelerini Türkiye'yi olası harekâttan kaçınmaya ikna edecek ve Ankara'nın endişelerini diyalog yoluyla gidermeye yarayacak bir platform olarak gördüklerini belirtmiş, Batılı güçlerin de dahil olduğu Cenevre sürecini ise artık Suriye hükümeti ile silahlı isyancılar arasında uygun bir ortam olarak görmediklerini eklemişti.

Putin’in özel temsilcisi, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Suriye'nin Rus dış politikası için artık öncelik olmadığı yönündeki teze de karşı çıktı. (Kısa Dalga)

Gündem