Rusya'nın Erdoğan lehine seçimlere müdahale etmesi ihtimaline karşı CHP liderinin "ön alıcı" bir hamlesi

Rusya'nın Erdoğan lehine seçimlere müdahale etmesi ihtimaline karşı CHP liderinin "ön alıcı" bir hamlesi
Putin, Erdoğan ile bir otoriterler ittifakı kurdu, hem Putin hem de Erdoğan bu ilişki biçiminden ve şahsileşen ilişkilerden memnundu. Ayrıca Putin'in elinde Erdoğan'a karşı kullanacağı bazı kozlar da olabilir. Dolayısıyla, Putin, Erdoğan iktidarının devamını istediğini çok belli etmişti.

İLHAN UZGEL


Hangi siyasal ve diplomatik ölçü göz önüne alınırsa alınsın, Kılıçdaroğlu'nun bu açıklaması son derece sert. Şimdiye kadar hiçbir ülke hakkında Kılıçdaroğlu bu ölçüde doğrudan hedef alan bir açıklama yapmamıştı. Dış politika konularına çok çok fazla girmedi ya da daha yuvarlak ifadelerle geçiştirdi.

Genel olarak Altılı Masa Türkiye-Rusya ilişkilerinin kurumsallıktan çıktığını, devletten devlete değil liderden lidere, bir "Erdoğan-Putin" ilişkisine dönüştüğü ve Putin'in Erdoğan'ı iktidarda tutmaya çalıştığı noktasından hareket ediyor.

Bunlar gerçekçi tespitler. Putin, Erdoğan ile bir otoriterler ittifakı kurdu, hem Putin hem de Erdoğan bu ilişki biçiminden ve şahsileşen ilişkilerden memnundu. Ayrıca Putin'in elinde Erdoğan'a karşı kullanacağı bazı kozlar da olabilir. Dolayısıyla, Putin, Erdoğan iktidarının devamını istediğini çok belli etmişti.

Parti içinden Erdoğan Toprak bir süre önce Rusya'nın seçimlere Erdoğan lehine müdahale edeceğine dair ellerinde duyum olduğunu açıklamıştı.
Kılıçdaroğlu'nun bu çıkışını bu bağlam içinde ele almak gerekiyor. Burada Kılıçdaroğlu iki amaç güdüyor olabilir:

- Gerçekten CHP'ye Rusya'nın seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik bir girişimde bulunacağına dair somut bir veri ulaşmış olabilir. Böyle bir sert ve doğrudan Rusya'yı hedef alan bir açıklamanın ardında bu türden bir somut bilgi olabilir.

- Bir diğer olasılık, Rusya'nın Erdoğan lehine seçimlere müdahale etmesi ihtimaline karşı CHP liderinin "ön alıcı bir hamle" ile bunun önünü kesmek istemesi olabilir.

- Kılıçdaroğlu'nun gönderme yaptığı kaset, montaj gibi ifadeler, akla CHP önde gelenleri hakkında Rusya'nın bazı çekimleri sürmesine karşı önlem olabilir.

Öyle görünüyor ki CHP ve Kılıçdaroğlu, seçimi kazanırsa Rusya'yı Türkiye'yi tamamen kaybetme konusunda ciddi bir şekilde uyarıyor. Seçimlerden uzak durmasını istiyor.

Politika