Sabancıların 'üvey'i yazdı: Miras, şüpheli intiharlar, freni bozuk TEMSA...

Sabancıların 'üvey'i yazdı: Miras, şüpheli intiharlar, freni bozuk TEMSA...
Sabancı ailesinin hikayesini konu alan ‘Adana’da Piç Olmak, Öteki Sabancılar’ adlı kitapta, ailenin 'üvey' kızı Sevgi Sabancı, bir imparatorluğa dönüşen soyadlarını ve akrabalarının bilinmeyenlerini kaleme aldı. Sevgi Sabancı kitapta, ailenin zenginliğe giden yolda basamakları nasıl tırmandığını ve ayrımcılığı anlatılıyor.

Sevgi Sabancı, Hacı Ömer Sabancı’nın büyük oğlu İhsan Sabancı’nın kızı, Güler Sabancı’nın da üvey kardeşi.

Köknar Kitap’tan çıkan ‘Adana’da Piç Olmak, Öteki Sabancılar’ın tanıtım bülteninde şu ifadeler yer alıyor:

“Despot bir baba (Hacı Ömer Sabancı), entrikacı bir kardeş (Sakıp Sabancı), ilgisiz ve kocasını sürekli küçülten bir eş (Yüksel Sabancı), vicdan ve merhametin yanında sevgisini de oğluna ve torunlarına çok gören bir anneyle (Sadıka Sabancı) aynı evde mutsuz bir hayat sürdüren İhsan Sabancı mutluluğu bir başka kadında bulmaya çalışır.

Ancak, bu büyük aileden bunalan İhsan için sevdiği kadının ihaneti tam bir yıkım olur. Artık toparlanamaz. Ailesi bunu da ona karşı kullanmak ister. Yıkım katlanarak devam eder. Geri kalan hayatını otel odalarında sürgünde geçiren İhsan’ı ölüm genç yaşında bulacaktır…”

Miras...

Ailenin büyüğü Hacı Ömer’in altı çocuğu var: İhsan, Sakıp, Hacı, Şevket, Erol, Özdemir. İhsan tam bir Adanalı gibi yaşar. İçmeyi, eğlenmeyi, futbolu, kadınları sever. Kitapta cimriliğiyle ön planda tutulan Hacı Ömer için tahammül edilemez günahlardır bunlar.

Bu karşı çıkışın altındaki neden ise dini veya ahlaki değil, para harcamaya olan bakıştan kaynaklanıyor... Kitaba göre; anne ve babasının seçtiği Yüksel hanımla evlenen İhsan, bir gün yoksul mahalleden Nevin’e aşık olur. Resmi nikah sözü verse de aile bağı engeldir. İmam nikahı kıyar ve beraber yaşarlar. Nevin’den Sevgi, Murat ve Sevilay isimli üç çocuğu olur. Mesele de bundan sonra başlar. Mirasa yeni ortaklar gelmiştir çünkü.

Tüm hikaye, Sabancı Ailesi'nin nüfuzunu kullanarak bu ortakları yok etmeye çalışması üzerinden bugüne kadar ilerler. Polise ev bastırılır, hapse attırılır, Nevin’e fahişe damgası vurulur, çocuklar “piç” diye aşağılanır. Hacı Ömer öldükten sonra aynı aile politikası Sakıp Ağa’nın önderliğinde kesintisiz sürer.

Sabancı Ailesi, Sevgi Sabancı'nın anlattıklarına göre; İhsan’ı Nevin’den koparamayınca türlü oyunlara başvurur. Azmettiricinin kim olduğu belirsiz üç saldırıya uğrar Nevin. Birinde pencereden bıçak fırlatılır, kıl payı geçip duvara saplanır. Başka bir sefer, eve gelen tanımadığı bir kişi uzun uzun baktıktan sonra, “Tövbe, ne kadar para verirlerse versinler seni öldüremem” der, kaçar. Bir başka sefer Hacı Ömer’in köyünde üzerine sürülen traktörden son anda İhsan kurtarır. Traktör şoföründen bir daha haber alınamaz.

Şüpheli iki intihar

Sevgi Sabancı, 1986’da TEMSA’da çalışan Vehbi Asutay adlı genç bir mühendisle tanışır. Uzun süren ilişkiyi Asutay, evliliğe çevirmek niyetindedir. Sevgi hanım uyarır: “Amcalarım, Güler abla bunu duyarsa seni işten atarlar.” Asutay oralı olmaz. Eğitiminin, kariyerinin başka iş bulmaya yetecek düzeyde olduğunu söyler. Çok önemli bir ‘sırrı’ da paylaşır: “İmal ettiğimiz otobüslerin fren sisteminde sorun olduğunu üst yönetime rapor halinde verdim. Ölümlü kazalar olursa hiç şaşırmayın dedim. Bayağı bozuldular. Beni kapıya koyarlarsa sebebi bu rapor olur.”

Gazete Duvar'dan Bahadır Özgür'ün yer verdiği anlatıya göre; evlilik hazırlıkları yapan Sevgi hanım Londra’dayken, 24 Temmuz 1988 günü bir telefon alır. Arayan gazetecidir. Hürriyet’te çıkan haberi aktarır: “Sabancılar’ın kızına aşık olan mühendis intihar etti!” Nişanlısı Asutay, evlendikten sonra beraber yaşamayı planladıkları Kandilli’de yeni aldığı evin garajında ölü bulunmuştur. Polis intihar olduğuna kanaat getirip dosyayı kapatır.

Sevgi Sabancı'nın yakın zamanı işaret ettiği bir diğer olay da var. Evliliğe adım atmanın verdiği özgüvenle 25 yaşındayken, mirastan kendilerine düşen hakkın yenildiğini belirterek Sabancılar’a itiraz eder. Derhal holdingin koordinatörlerinden Hüseyin Bey, ofise çağırır. Şu cümleler dökülür ağzından: “Benim babanla dostluğum oldu, hatırı çoktur. O hatıra binaen seni uyarmak için davet ettim. Miras konusunu fazla kaşıma. Bunlar babana acımadılar, sana hiç acımazlar. Verilenle yetin. Reha Turan olayını hatırla.”

Sevgi hanım, “Reha Turan olayı nedir” diye sorar. Aldığı yanıt imalıdır: “Ablan (üvey) Nur’un eski kocası. Geçinemedikleri için boşandılar. Sonra Güler ablanı tehdit ederek ara ara para koparmış. Bu durum uzayıp gitmiş, ta ki adam Boğaziçi Köprüsü’nden atlayıp intihar edinceye kadar.”

Sevgi Sabancı kimdir?

Nevin Tenik ve İhsan Sabancı çiftinin ilk çocuğu olarak Adana’da dünyaya gelen Sevgi Sabancı, Hacı Ömer Sabancı’nın torunu, Güler Sabancı’nın da üvey kardeşi.

Vikipedi‘de yer alan bilgiye göre Adana’da geçen çocukluğunun ardından üniversite eğitimini 1980-1985 yıllarında Britanya’da Westminster Üniversitesi’nde tamamlayan Sevgi Sabancı, eğitimi sonrası üç yıl boyunca Sabancı Holding’e bağlı Exsa’da çalıştı. Ardından Britanya’ya yerleşip tekstil ve ithalat işine girdi. 1995’e kadar bu işlerle uğraştı. 1995’te Türkiye’ye döndü. İstanbul Beylikdüzü’nde Toyota bölge dağıtıcılığı yaptı. Kurduğu şirketle tekstil, inşaat ve sağlık turizminde önde gelen şirketlere yönetim danışmanlığı hizmeti verdi.

Sevgi Sabancı evli. İhsan ve Serra adında iki çocuğu var. (Kısa Dalga)

Kültür Sanat