Sadece Adana'da yılın ilk 9 ayında en az 16 kadın katledildi

Sadece Adana'da yılın ilk 9 ayında en az 16 kadın katledildi
Adana Kadın Platformu, kentte en az 16 kadının yılın ilk 9 ayında katledildiğini duyurdu.

Adana Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) binasında açıklama yaptı.

5 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu

2023'ün ilk dokuz ayında Türkiye'de 214 kadının, Adana'da ise 16 kadının erkek şiddeti sonucunda katledildiğini aktaran SES Adana Şubesi Kadın Sekreteri Selma Çınkır, Adana'da geçtiğimiz hafta da üç kadının evli oldukları erkekler tarafından öldürüldüğünü söyledi. Çınkır, ayrıca Adana'da beş kadının da şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğini belirtti.

'Meşrulaştırılmaya çalışılıyor'

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Çınkır, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi, 6284 Sayılı Yasa'nın etkili şekilde uygulanmaması, kadın örgütlerini kapatma girişimleri, Medeni Kanunu’nda ve anayasada "gerici düzenlemeler" nedeniyle kadın cinayetlerini meşrulaştırmaya çalışıldığını söyledi.

'Barış içinde, eşit, adil, özgür ve şiddetsiz bir yaşamdan asla vazgeçmeyeceğiz'

Çınkır, "Kadınların katledildiği bir ülkede yaşamaya alışmayacağız, bu durumu kanıksamayacağız. Kadınlara, çocuklara, LGBTİ+’lara karşı başlatılan ve devam eden bu kanlı savaşa ve eril zihniyetten kaynaklanan yıkıcı, yok edici savaşın her türüne karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Asıl meseleyi çözmek için yola çıkan biz kadınlar, önümüze çıkan engellemelerle hiç duraksamadan mücadele etmeye devam edeceğiz. Laik ve demokratik bir ülke için verdiğimiz mücadelede, barış içinde, eşit, adil, özgür ve şiddetsiz bir yaşamdan asla vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Kadın