Sağlık Bakanı Koca: Deprem bölgesinde hastanelerde 6 bin 108 yaralı var

Sağlık Bakanı Koca: Deprem bölgesinde hastanelerde 6 bin 108 yaralı var
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen yaralıların durumuna ilişkin bilgi verdi.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Türkiye'de 40 bine yakın insan hayatını kaybetmiş, 100 binin üzerinde insan yaralanmış, binlerce bina yıkılmıştı.

Hatay'daki gazetecilere bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, görevlerini 100 bini aşkın sağlık çalışanının sürdürdüğünü, 13 bini hekim olmak üzere 19 bin kişinin hizmet verdiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı'nın bölgedeki personel sayısının yaklaşık 140 bin olduğunu belirterek "Her 8 personelden biri afet bölgesindedir" dedi.

Koca, 10 afet ilindeki hastanelerde deprem sebebiyle yatan hasta sayısının 6 bin 108, taburcu edilen hasta sayısı ise 13 bin 612 olduğunu ifade etti.

'Yoğun bakım doluluğu yüzde 78'

Bakanın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

* Hekimlerimizin tecrübesi sonucunda cerrahi operasyonlarda çok büyük başarı ortaya konmuştur. Afetin yaşandığı 10 şehrimizin sağlık kurumlarında aktif yatak sayısı 20 bin 869. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 78'dir.

25 sahra hastanesi

* Diyaliz kapasitesinin yeterliliği göçüğün altından çıkan vatandaşlarımız için son derece önemlidir. 25 sahra hastanesi kuruldu. Sahra hastanelerimizden 12'si tam teşekküllü birer hastane özelliğindedir. Sağlık hizmetlerinde hiçbir kapasite sorunu bulunmamaktadır.

Köylerde sağlık taraması

* Hatay, Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ın 906 köyünde 21 bin 415 hasta ve yaralıya sağlık hizmeti sunuldu. Hatay'da 100 ambulansımız halen köylerde sağlık taraması yapmaktadır.

* Elde edilen sonuçlar üzerine içme suyu olarak şişelenmiş suların kullanımı için çalışma başlatılmıştır. Tankerle gelen sular da klorlanmıştır. Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler erken uyarı sisteminin kurulmasıyla şu an kontrol altındadır. Sarılık, grip benzeri hastalıklar, ishalli hastalıklar izlenmektedir. 5 bin 746 kişide bağırsak enfeksiyonu, 103 kişide sarılığa, 61 bin 880 kişide grip benzeri hastalıklara rastlanmış, tedavilerine hemen başlanmıştır. Tetanos hastalığına karşı gerekli aşı yapılmaktadır.

6 bin 447 bebek doğdu

* Bu şehirlerin insanı bir travma yaşıyor. Bu şehirlerde insan ruhu hasar gördü. Başlattığımız ruhsal ve psikososyal destek hizmetlerinde 44 bini aşkın kişiye ulaştık. Deprem bölgesinde 6 bin 447 bebek dünyaya geldi. Her doğan çocuk bir umuttur.

* 37 il ve ilçe belediyemiz, 3 ana konuda Amasya valimizin koordinasyonuyla görev almıştır. Kolera ve tifo gibi hastalıklara rastlanmadı. Bölge halkı titizlik içinde, bizler teyakkuz halinde olmalıyız. Bağırsak ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında gözlenen artış olmakla birlikte şu an afet illerimizde ciddi bir halk sağlığı tehlikesi mevcut değildir. Bizler arama ve kurtarma çalışmalarına sonuna dek devam edeceğiz. Son çalışmalarını yaptığımız 98 binanın enkazından umarım size yeni iyi haberler verebiliriz. (Kısa Dalga)

Gündem