Sağlık Bakanlığı 7 haftadır koronavirüs verilerini paylaşmıyor

Sağlık Bakanlığı 7 haftadır koronavirüs verilerini paylaşmıyor
Sağlık Bakanlığı'nın 7 haftadır koronavirüs vakalarına ilişkin verileri açıklamamasına dair konuşan Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Bakanlıkta neler oluyor? Biz ülkemizde ne olduğuna dair hiçbir bilgiye sahip değiliz" dedi.

Son olarak 27 Kasım'da açıklanan koronavirüs vaka verileri hala açıklanmadı. 7 haftadır vaka verilerine ilişkin herhangi bir bilginin olmadığını belirten Prof. Dr. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, "Biz ülkemizde ne olduğuna dair hiçbir bilgiye sahip değiliz. Sayın Bakan, bakanlıkta neler oluyor? 2020 ve 2021 yılı ölüm sayısı ve ölüm nedenlerini, Covid-19 verilerini ve dağılımlarını neden açıklamıyorsunuz?” diye seslendi.

'Veri açıklanmayınca, toplum nezdinde sanki bu sorun bitmiş gibi algılanma potansiyeli var'

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre son olarak 14-27 Kasım tarihine ait koronavirüs verileri açıklandı. Buna göre ülkede 37 bin 185 vaka sayısı bulunurken, 92 kişi ise yaşamını yitirdi. Ancak 7 haftadır vaka sayısına ilişkin bir veri açıklanmadı. Konuya dair konuşan Prof. Dr. Pala, “Sağlık Bakanlığı daha önce bu verileri günlük olarak açıklıyordu. Mayıs ayının sonundan itibaren günlük açıklamayı bıraktı ve haftalık açıklayacağını söyledi. Haftalıklarda da aksamalar yaşandı ve ardından da iki haftalık yayınlayacağını açıkladı. Fakat 27 Kasım'dan sonra hiçbir veri açıklanmış değil. Neden açıklanmamasının çok önemli ortaya koyduğu bir sorun var. Veri açıklanmayınca, toplum nezdinde sanki bu sorun bitmiş gibi algılanma potansiyeli var” dedi.

'Veri bildiren dünyanın bazı ülkelerinde ciddi olgu ve ölüm artışları var'

Son günlerde Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) pandeminin devam ettiği ve vakaların artığına ilişkin uyarılar yaptığını anımsatan Prof. Pala, “DSÖ’nün son yayımladığı haftalık epidemiyoloji raporuna bakacak olursak özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde ölümlerde çok ciddi bir artış bildirildi. Batı pasif bölgesinde de biraz artış var. Yani bir yandan veri bildiren dünyanın bazı ülkelerinde ciddi olgu ve ölüm artışları bildirilirken, biz ülkemizde ne olduğuna dair hiçbir bilgiye sahip değiliz. Gözlemlerimiz oysa hem ölüm sayılarında bir artış olduğunu hem de hastane yatışlarında özellikle risk grupları içerisinde ciddi bir sıkıntı olduğunu ortaya koyuyor" diye konuştu ve Bakanlığa şu sözlerle çağrıda bulundu:

'2020 ve 2021 yılı ölüm sayılarını ve ölüm nedenlerini de açıklamaya davet ediyoruz'

"Sağlık Bakanlığını hem bu verileri açıklamaya, hem de halen açıklamamış olduğu 2020 ve 2021 yılı ölüm sayılarını, ölüm nedenlerini açıklamaya davet ediyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın bunları halen açıklayamamış olması kabul edilemez. Çünkü eğer bir şey ölçmüyorsan o işi yönetemezsin. Sağlık Bakanı’nın özellikle hem toplumun bilgi edinme hakkı, hem de Türkiye'de durumun ne olduğu, alınan önlemlerin bir işe yarayıp yaramadığı, herhangi bir önlem alınıp alınmadığı sorularına yanıt vermesini bekliyoruz. Hastanelerdeki vakaların ne kadarının grip, ne kadarının RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs), ne kadarının adenovirüs, ne kadarının koronavirüs olduğunu bilmiyoruz. Bakanlık bu konuda hiçbir açıklama yapmıyor. Bakanlık yine bir sessizliğe bürünmüş durumda. Bir şey niye açıklanmak istenmez? Muhtemelen orada bir problem olduğu için." (Kısa Dalga)

Sağlık