Sağlık Bakanlığı, DSÖ’ye bildirdi: İlk 5 aydaki kızamık vaka sayısı 2 bini aştı

Sağlık Bakanlığı, DSÖ’ye bildirdi: İlk 5 aydaki kızamık vaka sayısı 2 bini aştı
Sağlık Bakanlığı’nın DSÖ’ye sunduğu verilerde ilk 5 aydaki kızamık vaka sayısının 2 bini aştığı belirtildi. Hekimler doğrulanmamış vakalarla birlikte bu sayının daha yüksek olabileceğini vurgulayarak, önlem çağrısını yineledi.

Aşı karşıtlığı, kontrolsüz göç, eksik doz aşılar gibi pek çok neden yüzünden kızamık vakalarındaki artış giderek tırmanıyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu, özellikle İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Manisa, Muğla, Van ve Zonguldak’ın da aralarında olduğu illerde vaka artışlarının yaşandığına dikkat çekerken, vaka sayısının ilk beş ayda 2 bini aştığını belirtti.

TTB Aile Hekimliği Kolu, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın, Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirdiği laboratuvar kesin vaka sayısının ilk beş ayda 2 bin 51 olduğuna dikkat çekti. Açıklamada, özetle "Kızamık vakaları Ocak ayından itibaren artarak devam etmiştir. Yaz aylarında yavaşlamasını, kışın yeniden artmasını bekliyoruz" denildi.

Birgün’den Sibel Bahçetepe’ye konuşan Halk Sağlığı Uzmanı ve CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, doğrulanmış kızamık vakalarının 2 bini aştığını ancak sayının daha fazla olabileceği endişesini yaşadıklarını söyledi.

Pala, "Kızamık olduğu halde bir nedenle laboratuvara erişmesi söz konusu olmayan vakaların varlığı da düşünülecek olursa vaka sayısı çok daha fazla olabilir" dedi.

“Okullar açılınca risk artacak”

Pala, özetle şunları söyledi: "Dünyanın iyi sağlık sistemlerinde kızamık bir sorun olmaktan çıkmış durumda. Çünkü bağışıklama üst düzeyde yapılabiliyor. Bir diğer önemli sorun ise vakaların ağırlıklı olarak İstanbul'da ortaya çıkmış olması. Bu da İstanbul'da bağışıklama hizmetlerinin ve bu sürecin takibinin pek de yeterli olmadığını gösteriyor. Çok sayıda insanın yaşadığı İstanbul yalnızca aşısız ya da aşı eksikliği olan çocuklar değil aynı zamanda geçmişte bir nedenle aşı olamamış adolesanlar ve ileri yaştakiler için yakın zamanda sorun çıkarmaya başlayabilir. Çocukların bir arada yaşamasıyla birlikte risk daha da artacak. Yaz döneminde Sağlık Bakanlığı'nın salgına yol açan asıl vakaların nerede olduğunu bularak o bölgedeki bütün risk altındaki grupları bir an önce bağışıklaması gerek. Okullar açılınca risk artacaktır."

“Bakanlık kulak tıkadı”

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise vaka sayısının daha fazla olabileceğini belirterek "Verilen sayılar Sağlık Bakanlığı'nın vermiş olduğu resmi sayılar. Biz biliyoruz ki bu sayıların çok daha üzerinde kızamık olgusu var. Bu yılın başından bu yana kızamık olayının olduğunu birçok bilim insanı dile getirdi ama bakanlık kulak tıkadı. Bir anda Avrupa'nın en çok kızamık görülen ülkesi durumuna geldik. Korkarım ileriki dönemde diğer çocukluk çağı bulaşıcı hastalıklarında örneğin belki çocuk felcini, difteri, kabakulak vakalarını da görmeye başlayacağız” dedi.

“Sıklıkla ölümcümdür”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Eker Neftçi ise kızamıkta en sık ölüm nedeninin zatürre, en sık görülen komplikasyonun da orta kulak enfeksiyonu olduğunu söyledi.

Neftçi, “Kanamalı cilt lezyonlarıyla ortaya çıkar ve sıklıkla ölümcüldür. SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) kızamığın geç başlangıçlı bir komplikasyonudur ve neredeyse her zaman ölümcüldür" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Sağlık