Sağlık çalışanları yurt çapında greve gitti

Sağlık çalışanları yurt çapında greve gitti
Maaşlarının eridiğine, çalışma koşullarının ağırlaştığına ve sağlık sisteminin çöktüğüne dikkat çeken sağlık emekçileri hakları ve halkın sağlık hakkı için bugün iş bırakıyor.

Sağlık emekçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin düzenlenmesi talebiyle yurt genelinde iş bıraktı.

Türk Tabirleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), İstanbul Tabip Odası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), İstanbul Aile Hekimliği Derneği'nin (İSTAHED) çağrıyla çalıştıkları hastanelerin önünde toplanan emekçiler yurt genelinde bir günlük iş bıraktı.

İstanbul'da pek çok hastanede eylem yapıldı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde iş bırakan sağlık emekçileri, hastane içinde bir araya geldi, yürüyüş düzenledi.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası'nın da destek verdiği eyleme katılım oranın yüzde 70 civarında olduğu aktarıldı. Hastane içerisinde yürüyüş yapan sağlık emekçileri taleplerini anlattı.

Cerrahpaşa ve Samatya'daki eylem yürüyüşle birleşti.

İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimleri ve çalışanları iş bıraktı. Sağlık emekçileri "Oyalama istemiyoruz, Bütçe görüşmeleri bittikten sonra bırakılan kümülatif zam diye ağustosta sefalet ücretine mahkum edilen zammı tekrar ısıtıp ısıtıp insanları kandırmaya sağlık emekçilerinin karnı tok" diye seslendi.  

"GÖRMEZDEN GELMEYE DEVAM EDERSENİZ EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK"

Sadi Konuk Devlet Hastanesi'nde iş bırakan TTB üyesi hekimlere SES üyesi emekçiler de destek verdi. TTB üyesi hekimler adına açıklamayı yapan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu yaptıkları eylemin bir uyarı eylemi olduğunu vurguladı, "Eğer hekimleri görmezden gelmeye devam ederseniz eylemlerimiz devam edecek" dedi.

TALEPLER:

Küçükosmanoğlu sağlık çalışanlarının taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • İnsanca yaşayabileceğimiz, insanca geçinebileceğimiz, emekliliğe yansıyan temel ücret, 7.200 ek gösterge ve pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı istiyoruz!
  • Performans sisteminin kaldırılmasını, döner sermaye uygulamasına son verilmesini, sabit maaşımızın bunlara muhtaç etmeyecek, emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmesi istiyoruz!
  • Mevcut 5 dakikada bir muayene dayatmasına son verilmesini; randevuların hastalarımıza en az 20 dakika ayırabileceğimiz şekilde düzenlenmesini istiyoruz! 


Kaynak: Evrensel

Gündem