Sağlık çalışanları grevde

Sağlık çalışanları grevde
Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen hekimler, TTB’nin çağrısıyla bugün greve gitti. Hekimler, yurttaşlardan acil durumlar dışında sağlık kurumlarına başvurmayarak kendilerine destek vermesini istedi.

Hekimler bugün, Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) çağrısıyla sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi içeren düzenlemenin Meclis’e gelmesi için greve gitti.

“Emeği görmezden gelinen, mesleki değerleri yok sayılan, çalışma şartları sağlıksız, çalışma alanları güvencesiz olan bizler ‘Artık yeter, şimdi G(ö)rev zamanı!’ diyoruz” açıklamasında bulunan TTB, acil şartlar dışında sağlık kurumlarına başvurulmayarak sağlık çalışanlarına destek verilmesini istedi.

Açıklamada, bugün (8 Şubat) günü tüm illerde acil hastalar, diyaliz hastaları, acil ve riskli gebeler, çocuk aciller, kanser hastaları, yoğun bakım hastaları, Covid-19 şüphesi ile sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuruların geri çevrilmeyeceği de kaydedildi.

İTO BAŞKANI SAİP: TALEPLERİMİZ KARŞILANMAZSA GREVLERE DEVAM EDECEĞİZ

İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Çapa’daki grevde açıklamalarda bulundu.

Hekimlerin topluma adanmış bir mesleğin mensupları olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Saip, devam eden bu bozuk düzene karşı alternatifsiz olmadıklarını belirterek, “Bize dayatılan bu çalışma koşulları, bu sefalet ücretinin kader olmadığını biliyoruz. 14 Mart Haftası’na giderken büyük sağlıkçı buluşmaları gerçekleştireceğiz. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli göreve (greve) hazır olduğumuzu da buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz” dedi.

TTB, sağlık çalışanlarının ücretlerinde en az yüzde 150'lik bir iyileştirme istiyor. Ayrıca “ek göstergelerin yükseltilmesi, angarya çalışmanın kaldırılması, sağlık hizmetlerinde reçete ücretinin iptal edilmesi, liyakatsız atamaların durdurulması, özel sağlık kuruluşlarında güvencesiz çalışmaya son verilmesi” talepleri arasında yer alıyor.

Hekimlerin haklarında iyileştirme yapan düzenleme, Aralık 2021'de önce Meclis’te bütün partilerin oylarıyla kabul edilmiş ancak daha sonra geri çekilmişti.

TTB, 15 Aralık'ta bu durumu protesto etmek için "G(ö)REV" adını verdiği iş bırakma eylemini gerçekleştirmişti. Daha sonra düzenlemenin Meclis'e getirilmesi için ‘Beyaz Nöbet’ eylemi başlatan TTB, bu eylemden de sonuç alamamıştı.

SES DE GREVDE

Öte yandan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi de kamu çalışanlarına 2022'nin ilk 6 aylık dilimi için verilen maaş zammının Ocak ayı enflasyonuyla eridiğini belirterek bugün greve gitme çağrısı yaptı.

SES'ten yapılan yazılı açıklamada, "Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini, geleceklerine sahip çıkmak için, çalışırken ve emeklilikte insanca yaşamaya yetecek ücret için mücadeleye çağırıyoruz ve 8 Şubat'ta gerçekleştireceğimiz 'g(ö)revimize' katılma çağrısı yapıyoruz" denildi.

AİLE HEKİMLERİ DE GREVE GİDİYOR

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHDF) da 17-18 Şubat tarihlerinde grev çağrısı yapmıştı.

Aile hekimleriyle ilgili yeni bir yönetmelik hazırlanmasını isteyen AHDF, 30 Haziran 2021'de çıkarılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin kötü niyetli yöneticilerin mobbingine yol açabileceğini belirtiyor.

Söz konusu yönetmeliğe göre entegre hastanelerde çalışan aile hekimleri iki yıllık sözleşme döneminde mazeretli bile olsa beş kez nöbete gitmezse sözleşmesi feshedilecek.

Ayrıca aile hekimlerinin sözleşmelerinin uzatılıp uzatılmayacağına il sağlık müdürlüğünün kurduğu komisyonlarca karar verilecek. (Kaynak: BirGün)

Gündem