Sağlık çalışanlarını eleştiren Kim Jong-un, virüse karşı orduyu devreye soktu

Sağlık çalışanlarını eleştiren Kim Jong-un, virüse karşı orduyu devreye soktu
Covid vakalarının arttığı Kuzey Kore'de, lider Kim Jong-un 'ilaç dağıtılmasındaki yetersizlik ve sorumsuzluk' nedeniyle kabineyi ve sağlık çalışanlarını eleştirdi. Kim, ilaç dağıtımı için orduya talimat verdi.

Pandeminin başlamasından iki yıl sonra ilk Covid vakalarını açıklayan Kuzey Kore'de salgın yayılıyor. Devlet medyası, şüpheli vaka sayısının 1 milyon 21 bine, ölü sayısının da 50'ye yükseldiğini açıkladı.

Lider Kim Jong-un ise Kore İşçi Partisi'nin Politbürosu'nun acil toplantısında ilaç dağıtımı için ordunun devreye girmesi talimatı verdi. Kim, başkent Pyongyang'daki ilaç arzını istikrara kavuşturmak adına ordunun devreye girmesini emretti.

Kuzey Kore liderinin, ülkede ilaç dağıtımındaki yetersizlik nedeniyle kabineyi ve sağlık çalışanlarını 'sorumsuz çalışma şekli' yüzünden eleştirmesi de dikkat çekti. Kim, ulusal ilaç rezervlerinin dağıtımı talimatı verilmesine rağmen, eczanelerin görevlerini yerin getirebilecek şekilde donanımlı olmadığını da söyledi.

GÜNEY KORELİ YORUMCULARA GÖRE SAHADAKİ DURUM VAHİM

Seul’deki Kuzey Kore Araştırmaları Üniversitesi profesörü Yang Moo-jin, Kuzey Kore liderinin sağlık çalışanlarını kamuoyu önünde eleştirmesinin 'sahadaki durumun vahim olduğuna işaret ettiğini' söyledi. Yang, “Kim, karantina sisteminin yetersizliğine açık şekilde dikkat çekiyor” yorumunu yaptı.

Güney Kore Sejong Enstitüsü araştırmacısı Cheong Seong-jang ise Kim’in eczaneleri gezmesinin 'durumun ciddiyetini anlamasını sağladığını' söyledi. Cheong, “Kim, sorunun farkında olabilirdi ama durum zannettiğinden de tehlikeli olabilir" dedi.

Kuzey Kore, pandemi döneminin başından beri sınırlarını kapamış ve geçen haftaya kadar resmi bir şekilde vaka açıklamamıştı. Pyonyang, dünyanın en yetersiz sağlık sistemlerinden birine sahip olduğunun düşünülmesine rağmen, geçtiğimiz sene Covax aşı programından faydalanmayı reddetmişti.

Öte yandan, Kuzey Kore devlet televizyonu KCNA, Covid vakalarını bildirmeye başladığından beri ‘ateşli hastalık’ tanımını kullanıyor. (Kısa Dalga)

Dünya