Sağlıkta ırkçılık: Yapısal bir sorun, halk sağlığını tehdit ediyor

Sağlıkta ırkçılık: Yapısal bir sorun, halk sağlığını tehdit ediyor
Tıpta Irkçılık Üzerine Berlin Bildirgesi’ne göre, yapısal bir sorun haline gelen ırkçılık, tıp eğitimi ile araştırma ve yayınlarına da yansıyor.

Dünya Tabipleri Birliği’nin (DTB) 5-8 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenen 73. Genel Kurulu’nda kabul edilen “Tıpta Irkçılık Üzerine Berlin Bildirgesi” yayımlandı.

Berlin Bildirgesi’nde sağlık hizmetlerinde ırkçılığın yapısal bir sorun olduğu, bu durumun halk sağlığını tehdit ettiği vurgulandı.

Toplumsal yaşamda ötekileştirilen kesimlerin maruz kaldığı ırkçılığın sağlık alanında da gözlemlendiği belirtilen bildirgede, hekimlerin, sağlık emekçilerinin ve hastaların bu durumdan mustarip olduğu kaydedildi.

Bildirge, ırkçılığa karşı üyelerini ve tüm hekimleri mücadele etmeye davet ederken, ırkçılığın hekimlerin sağlığını ve güvenliğini tehdit etmesinin yanı sıra ötekileştirilen grupların tıp mesleğine girişlerinin önünde engel oluşturduğu ifade edildi.

“Tıp dergileri ırkçılığa işaret etmekte isteksiz”

Bildirgede, yapısal ırkçılığın tıp eğitiminde, tıp araştırma ve yayınlarında da gözlemlendiği belirtildi, tıp dergilerinin genellikle ırkçılık ve ırkçılığın sağlığa erişimde yarattığı eşitsizlikler konusuna işaret etmekte isteksiz davrandığı vurgulandı. (Kısa Dalga)

Sağlık