Sahte içkiye yakın takip: Etil alkol üretimi denetleniyor

Sahte içkiye yakın takip: Etil alkol üretimi denetleniyor
Sahte içkiden can kayıplarının önüne geçmek için hazırlanan sistemle, etil alkol üretenlerin denetlenmesi planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, etil alkolün üretimden dağıtıma kadar elektronik ortamda izlenmesi için 'Etil Alkol Takip Projesi' başlattı.

Projeye şu ana kadar 6 üretim tesisi sisteme entegre edilerek tesislerin üretim hatlarına akış ölçer (debimetre) cihazları yerleştirildi.

Sistemle alkol ticaretinde ürün hareketinin arz zincirinin son noktasına kadar izlenip etil alkolün yasa dışı ticarette kullanılmasının önlenmesi amaçlanıyor.

Sisteme yıl sonuna kadar etil alkol üretimi yapan 15 firmanın tamamı dahil edilecek.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, internet üzerinden etil alkole ulaşımın kolaylaştığını belirterek ticaretini yapanların cezalandırması gerektiğini ifade etti.

Palandöken, şöyle devam etti: "Devletin attığı bu adım belki kontrol altına alacak belirli bölümü; ama her zaman olduğu gibi bunlar yine başka bir formülle bunu bulmaya gayret edecekler. Bunların kolay ulaşımının önü biraz kesilmiş olacak. Alınan alkolün hangi amaçlı olduğu, incelenmek sureti ile; ama asıl olan vatandaşın duyarlı olup hemen ihbar etmesi. Üretim noktasından rafa gelinceye kadarki süreç denetlenebilir ama ondan sonraki aşama vatandaşa ve onu kullanan insana kalıyor." (DHA)

Gündem