Sakarya’da tarikat kurslarına götürüldüğü iddia edilen depremzede çocuklarla ilgili suç duyurusu

Sakarya’da tarikat kurslarına götürüldüğü iddia edilen depremzede çocuklarla ilgili suç duyurusu
Bir yandan enkazdan çıkarılan kayıp çocuklar aileleri tarafından aranırken, diğer yandan depremzede çocukların cemaat kurslarına yerleştirildiği iddiaları gündeme geliyor. Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği, iddiaların araştırılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği, Kahramanmaraş merkezli depremde babalarını yitiren 9 çocuğun İsmailağa Cemaatine yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfına yatılı olarak verildiği iddialarının soruşturulması için Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Dernek avukatları tarafından savcılığa iletilen suç duyurusu dilekçesinde, 6 Şubat depremlerinin yıkıma uğrattığı illerde enkazdan çıkarılan çocukların kayıtlarının ve resmi kurumlara bildirimlerinin yapılmadığı örnekler yaşandığı belirtildi.

Dilekçede, depremde babalarını yitiren ve Gaziantep'ten Sakarya'ya getirilen dokuz yetim çocuğun Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olan ancak işletmesi İsmailağa Cemaati'ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütülen Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu'na yatılı olarak verildiği iddialarının gündeme geldiği aktarıldı.

Dilekçede, şu bilgiler yer aldı:

“Basına yansıyan haberlerden de öğrenildiği üzere söz konusu Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı yöneticisinin, ‘Mahmut Ustaosmanoğlu'nun müridiyim’ diyerek ‘Kurs binası bize ait. Bu çocukları, kalacak yerleri olmadığı için Sakarya Müftüsü bize yönlendirdi. Biz de çocukları koruma altına aldık. Eğitimini Diyanet ile biz veriyoruz’ şeklinde beyanda bulunduğu, İl Müftüsü Hasan Başiş ise kursun Diyanet'in kontrolünde olduğunu, eğitimini kendilerinin verdiğini ancak kursun yemek ve temizlik işlemlerini bu vakfın yürüttüğünü beyan ettiği anlaşılmaktadır.

“İl Müftüsü gönderdi” diyor

Bahse konu çocuklar, anneleri olmadan Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Mekke Mescidi - Hanife Akın Kuran Kursu'na verilmiş, burada barındırılan çocuklara aynı zamanda hafızlık eğitimi verildiği öğrenilmiştir. Ekte görüntüsünü sunduğumuz yazışmalarda Adem adlı kişinin, eski asker arkadaşlarıyla birlikte oluşturduğu ‘Özel Ulaştırma’ adlı Whatsapp grubuna ‘Selamünaleyküm arkadaşlar, Antep depremzede kardeşlerimizden dokuz tane yetim çocukları hafızlık kursumuza aldık, ihtiyaçlarına yardımcı olmak isteyen arkadaşlar derneğimizin resmi hesap numarasından olabilir’ diye yazıldığı, mesajın devamında Sakarya Erenler İlme Hizmet Derneği'nin hesap numarası paylaşıldığı görülmektedir. Yine aynı yazışmalar incelendiğinde gruptaki bir kişinin, ‘Devlet himayesine devir edin bu çocukları. Kimsesiz çocukları kimse istediği gibi alamaz’ diye yazdığı, Adem adlı kişinin ise ‘Resmi olarak geldiler, İl Müftüsü gönderdi. Dileyen gelip yapacağını yapabilir, burada kimse kendi şahsına para istemiyor, saygılar’ yanıtını verdiği tespit edilmiştir.

“Öte yandan Müftü, annesiyle Sakarya iline gelen 48 çocuk olduğunu, AFAD'ın müftüye yönlendirdiğini, bu çocuklardan 9'unun 12 yaşından büyük oldukları için söz konusu yurtta himaye edildiği, diğer 39 çocuğun ise başka yerlerde olduğunu ancak yerlerini bilmediğini beyan etmiştir. Depremden etkilenen ve Sakarya iline getirilen 38 çocuğun akıbetinin de savcılığınız tarafından derhal araştırmasını talep etmekteyiz.”

İddiaları ortaya çıkaran gazeteci Alican Uludağ’ın tanık olarak dinlenmesi talep edilen dilekçede, “Çocukların devlet himayesinde olması gerekirken, üçüncü kişilere özellikle de din eğitimi veren ‘cemaatlere’ kendi iradesi dışında verilmesi hukuken mümkün değildir” denildi.

Dilekçede, tespit edilecek kişiler hakkında “Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması” ve “Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma” suçlarından soruşturma başlatılması talep edildi. (Kısa Dalga)

Gündem