Salgın durdurulamıyor: Avrupa'da hangi ülke hangi kısıtlamaları geri getirdi?

Salgın durdurulamıyor: Avrupa'da hangi ülke hangi kısıtlamaları geri getirdi?
Dünya Sağlık Örgütü, salgının yeni merkez üssünün Avrupa olduğunu açıklamıştı. Avrupa ülkelerinde vaka sayıları artarken kısıtlamalar da geri dönüyor.

Avrupa'da havaların soğumasıyla birlikte Covid-19 vakalarında yeniden artış görülmeye başladı. Yaşlı kıta üzerindeki ülkeler, kısmi kapanmadan aşı pasaportlarına farklı tedbirleri hayata geçirmeye başladı. www.euronews.com'da yer alan habere göre ülke ülke Avrupa kıtasında Covid-19 salgınının yeni dalgasında son durum ve alınan önlemler şu şekilde:

İtalya

Aralık ayı sonundaki Noel tatili öncesinde salgının hızını yavaşlatmayı hedefleyen İtalya "yeşil paso" olarak bilinen Covid-19 sağlık kartı uygulamasını sıkılaştırdı. Buna göre bütün taksi sürücülerinin yeşil pasosu olacak ve yolcularından sağlık kartını göstermesini isteyecek. 

Ukrayna

Ülkede salı günü Covid-19 bağlantılı can kaybı 832 gibi rekor bir düzeye ulaşınca Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy iki doz Covid-19 aşısı olanlara 1000 grivna (yaklaşık 33 euro) para verileceğini açıkladı.

Ülkede ortalama asgari aylık 6 bin grivna, nominal aylık ise 12 bin grivna civarında. Bu para teşviki ile aşı gönülsüzlüğünün kırılması amaçlanıyor.

Avusturya

Ülkede 15 Kasım gece yarısı aşı olmayan vatandaşlar için ulusal kapanma uygulaması yürürlüğe girdi. 12 yaşından büyük Covid-19 aşısı olmayan kişilerin yalnızca işe, eğitime, temel ihtiyaç alışverişine ya da yürüyüşe gitmesine izin verilecek.

Sokaklarda rastgele kontrollerle uygulama denetlenecek. Kuralı delenler için bin 450 euroya kadar para cezası kesilebilecek.

Almanya

Almanya'da vaka sayısı yükselişte. Son yedi gün içerisinde her 100 bin kişide 303 yeni vaka tespit edildi.

Başkent Berlin'in de içinde bulunduğu Brandenburg eyaleti negatif Covid-19 testi olsa dahi aşılanmamış kişilerin restoran, müze ve diğer kamu alanlarına girişini tamamen yasakladı.

Hollanda

Yaz aylarında Covid-19 kısıtlamalarını tamamen kaldıran ülkelerin başında gelen Hollanda son dönemde artan yeni vakalarla başa çıkmakta zorlanıyor.

Günlük yeni vaka sayısının 16 bini geçmesi üzerine hükümet cumartesi gününden itibaren kısmi kapanma uygulamasına geçerek üç hafta boyunca bar ve restoranların akşam saat 8'de kapanması talimatını verdi.

Belçika

Covid-19 sebebiyle hastaneye artış oranının haftada yüzde 30 arttığı, yoğun kamım ünitesindeki hasta sayısının 500'ü geçtiği ülkede hükümet tedbirleri sıkılaştırma takvimini öne çekti. 


İsviçre

Cuma günü yaklaşık 4 bin yeni vakanın kayda girmesi üzerine İsviçre Covid-19 Görev Gücü, bu kış 300 binden fazla Covid-19 hastasının hastaneye yatabileceğini açıkladı.

Nüfusunun yüzde 64,9'u tam doz aşılanan ülkede aşı karşıtı protestocular Zürih kentinde polisle çatıştı.

Bulgaristan

Dünya genelinde Covid-19 bağlantılı can kaybı sayısında ülkeler listesinin en üst sıralarında yer alan Bulgaristan'da her bir milyon kişide 283.68 ölüm kayda girdi ve bu dalganın henüz hız kesmediği bildirildi.

Covid-19 hastalarının yoğunluğu nedeniyle hastanelerde acil olayan bütün ameliyatlar geçici olarak askıya alındı.

Romanya

Romanya da Bulgaristan gibi ölümcül vaka artışıyla karşı karşıya. Son günlerde başkentteki hastanelerin morglarında yer kalmadığına ilişkin haberler geliyor.

Beş AB üyesi (İtalya, Almanya, Macaristan, Avusturya ve Polonya) Romanya'ya kritik durumdaki hastaların bakımına yardımcı olma teklifinde bulundu ve geçen hafta ağır Covid-19 hastası dört Rumen İtalya'ya tedaviye gönderildi.

Sırbistan

Enfeksiyon vakalarının artması üzerine hükümet, barlar, kafeler, restoranlar ve halka açık diğer mekanlarda bazı önlemleri geri getirdi. Ziyaretçilerin bu mekanlara girebilmesi için saat 22'den sonra Covid geçiş kartı sunmalarını talep edilmeye başladı. Başkent Belgrad'daki mezarlık yetkilileri, pandemi öncesi 35 ila 40'a olan defin işlemlerinin şu anda günde ortalama 65'e çıktığını belirtiyor.

Yunanistan

Yunanistan'da çoğu lokanta ve kafeterya, Covid-19'la mücadele kapsamında uygulanan kısmi kısıtlamalar ve artan maliyetler nedeniyle kepenklerini kapattı.

Restoran Sektörü İşletmecileri Federasyonunun (POESE) Yunanistan genelinde yaptığı çağrıya uyan restoran ve kafe sahipleri, işletmelerini 24 saatliğine kapatma kararı aldı.

Letonya

Baltık ülkesi Letonya'da kötüleşen durum nedeniyle geçen ay 20.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı getirildi.

Mağazaların çoğu kapatıldı. Eğlence, spor ve kültürel etkinlikler de dahil olmak üzere kapalı ve açık hava toplantılarına verilen izinler iptal edildi.

HABERİN TAMAMI

Sağlık