Salgının başından beri kullanılan Favipiravir etkisiz çıktı

Salgının başından beri kullanılan Favipiravir etkisiz çıktı
Covid-19 tedavisinde kullanılan favipiravirin etkisiz olduğu açıklandı. Uzmanlara göre; bu ilacın ölümcül bir yan etkisi olmasa da yaklaşık 8 milyon kişi bu ilacı boşa kullandı.

 İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz, bulaşıcı hastalıklar için ilaç geliştirmeye odaklanan Kanada merkezli biyofarmasötik şirketi Appili Therapeutics şirketinin korona virüsüne ilişkin gerçekleştirdiği PRESECO çalışmasının sonucunu sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaştı.


Favipiravir ilacının etkisiz çıktığını ifade eden Yavuz, açıklamasında, “Uzun süredir sonuçları beklenen bir çalışmaydı, favipiravir maalesef etkisiz çıktı. Bir diğer önemli çalışma olan Principles'ın da kısa süre sonra sonuçları açıklanacak" ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'ye konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Akova ise ilacın aslında Japonya tarafından grip ilacı olarak üretildiğini, ancak korona virüsü üzerinde de etkili olduğu düşünülerek hastalarda denendiğini ifade etti. Akova, “Ancak bu ilacın dünyanın hiçbir yerinde ruhsat alıp yaygın kullanımı söz konusu değildi” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da favipiravirin etkisiz oluşunun yeni bir bilgi olmadığını, Sağlık Bakanlığı’nın bu durumu bildiği halde bu ilacı vermeye devam ettiğini söyledi. Ceyhan, “ Bu ilaç çocuklar için de öneriliyordu ancak biz başından bu yana kullanmadık” dedi.

Covid-19 üzerinde etkisiz olduğu anlaşılan favipiravirin yan etkileri de tartışılıyor. Prof. Dr. Akova, "Tabi her ilaç, bir de böyle yüksek dozlarda alındığı zaman karaciğer üzerine bir takım olumsuz etkiler yaratabiliyor. Bir de nadiren de alerjik reaksiyon yapabiliyor. Bizim bu ilacı kullanan hastalar üzerindeki gözlemlerimiz; en çok karaciğer fonksiyonlarını bozduğu yönündeydi ama ilaç kesildikten sonra fonksiyonlar tekrardan normale dönüyor" diye konuştu.

Mehmet Ceyhan da, “Favipiravire bağlı ölüm vakası literatürde yok” ifadelerine yer verdi.

Favipiravirin yan etkilerine dair Türkiye’de yeterli rapor tutulmadığına vurgu yapan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise, “Kaç hastaya, ne kadar yan etkisi olduğuna ilişkin Türkiye için bir şey söylemek olanaklı değil. Türkiye’de favipiravirin yan etkisine ilişkin bir veri elimizde yok” dedi.

HABERİN TAMAMI

Sağlık