Sanayide pandemi sürecinden bu yana ilk yıllık daralma

Sanayide pandemi sürecinden bu yana ilk yıllık daralma
Sanayi üretimi kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.3, bir önceki aya göre yüzde 1.1 azaldı. Böylece sanayide pandemi sürecinden bu yana ilk yıllık daralma gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayına ilişkin sanayi üretim verilerine göre pandemi sürecinden bu yana ilk kez yıllık bazda daralma yaşandı.

TÜİK verilerine göre kasımdaki daralma yıllık yüzde 1.3 olurken aylık bazdaki daralma yüzde 1.1 olarak gerçekleşti.

PMI sinyal vermişti

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Kasım'da 45,7’ye gerilemiş ve üst üste dokuzuncu ayda da eşik değer 50’nin altında kalmıştı. Faaliyet koşullarında görülen bozulma, 2020 yılı başlarında yaşanan ilk Covid-19 dalgasından bu yana görülen en belirgin düzeyde gerçekleşmişti.

Ana sektörlerde kasım performansı

2022 yılı Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,9 azaldı.

Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,3 azaldı. (Kısa Dalga)

Ekonomi