Sancar: Düzeni değiştirme gücü ve iradesi sadece bizde var

Sancar: Düzeni değiştirme gücü ve iradesi sadece bizde var
Hatay Samandağ’da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu iktidara kaybettirmeye kararlıyız ama düzeni değiştirme gücü ve iradesi sadece bizde var” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları ve Yeşil Sol Parti milletvekili adaylarıyla birlikte Ramazan Bayramı’nı Hatay’da geçiriyor.

Samandağ Meydan’da düzenlenen halk buluşmasında konuşan Sancar, depremdeki sorumluluğu üzerinden iktidara yüklendi.

Sözlerine “Bayramlaşmak için gelmek isterdik ama bayramlar neşe, sevinç günleriyken bizler burada kederi ve acıyı yaşıyoruz. Acımız taze, kederimiz derin” diye sözlerine başlayan Sancar, depremde iktidarın sorumluluğuna dikkat çekti.

“Tabii afet değil, siyasi felaket”

Sancar, “Bu depremi, felakete dönüştüren iktidardır. Bu iktidar depremin sonuçlarından sorumludur. Kurdukları rant ekonomisiyle, sömürü düzeniyle, şehirlerimizi birer enkaz yığınına çevirdiler. Depremden sonra ulaşmayan yardımlar, kurtarma ve müdahale ekipleri, can kayıplarımızı kat be kat artırdı. Bu bir tabii afet değildir. Bu deprem bir siyasi felakettir, sorumlusu bu iktidardır” dedi.

“Hala mezar taşı bile olmayan kayıplarımızın hesabını sormak için…”

“Yasımız var, yasımızı tutacağız ama aynı zamanda yasımızı umuda dönüştüreceğiz” diyen Sancar’ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:

“Acılarımızdan umut yaratalım ki bir daha bu acılar asla yaşanmasın. İşte sizde gördüğüm budur. Kaybettiğimiz canların hesabını sormak, yıkılan kentlerimizin hesabını sormak için, hala bir mezar taşı bile olmayan kayıplarımızın hesabını sormak için hep birlikte geliyoruz.

“Bu iktidarı göndermek en başta bu depremi felakete çeviren bu iktidardan hesap sormak içindir. Bizler diyoruz ki bu iktidardan hesap sormak için önümüzde tarihi bir fırsat var. Bu hesabı sormak ölülerimize karşı görevimiz, burada acı çeken milyonlara karşı sorumluluğumuzdur. Onun için bu iktidarı mutlaka, hep birlikte göndereceğiz, gönderdikten sonra da mutlaka bütün bu yolsuzluk düzeninin, rant ekonomisinin, savaş politikalarının, yıkım zihniyetinin hesabını vermesini sağlayacağız.

“Bu düzeni değiştirmeliyiz”

“Meydanlarda pişkin pişkin geziyorlar, sorumluların hepsi sanki hiçbir şey olmamış, kendi suçları yokmuş gibi meydanlarda vaatlerde bulunuyorlar, çürük temeller atıyorlar. İşte bu iktidarın belki de en göze çarpan özellikleri, yüzsüzlük, pişkinlik. Bütün bunları bu ülkenin halkları hak etmiyor. Bu iktidarı hep birlikte göndereceğiz. Bizim bir hedefimiz daha var. Bu düzeni de değiştirmeliyiz. Bu sömürü düzenini, rant, savaş düzenini değiştirmeye geliyoruz. Yeşil Sol Parti tam da değişimin adresi ve aktörüdür.

“Bizler Meclis’e en güçlü şekilde girmeliyiz. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu iktidara kaybettirmeye kararlıyız ama düzeni değiştirme gücü ve iradesi sadece bizde var. Bizler, yüzyıllık kısır döngünün sömürü, inkar ve savaş, düşmanlaştırma ve nefret politikalarının bitmesi için bu düzeni değiştireceğiz.

“Yeniden suç imparatorluklarına dönmemek için…”

“Bu düzen sadece savaş ve sömürü değildir, aynı zamanda çete ve mafya düzenidir. Susurluk'ta suç imparatorluğu çıktık demiştik ama şimdiki tablo kaç suç imparatorluğu eder? Yeniden suç imparatorluklarına dönmemek için bu düzeni değiştirmeye geliyoruz.

“Bunu başarabilmek için Yeşil Sol Parti hem siyasette hem toplumsal mücadelede hem de parlamentoda anahtar güç olmalıdır. Bu ülkeye kalıcı barışı, güçlü demokrasi ile birlikte getireceğiz. Yerel demokrasi ile birlikte katılımcılığı, halkın iradesinin esas alınmasını sağlayacağız.” (Kısa Dalga)

Politika