Sancar: İstanbul’u faşizmin üssü yaptırmayacağız

Sancar: İstanbul’u faşizmin üssü yaptırmayacağız
İstanbul’da partilerine yönelik polis ablukası ile İmamoğlu’na verilen cezayı hatırlatarak, “İstanbul’u yeni rejim inşasında bir üs haline getirmeye çalışıyorlar” diyen HDP Eş Genel Başkanı Sancar, ekledi: “İstanbul’u faşizmin üssü yaptırmayacağız.”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin haftalık Meclis grup toplantısında konuştu.

Sancar, konuşmasına 22. yıl dönümü olan 19 Aralık Cezaevi Katliamı ile Maraş katliamında yaşamını yitirenleri anarak başladı. Katliamlarla yüzleşme çağrısı yapan Sancar, “Karanlıkları geleceğe taşıma planlarına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

“HDP’nin iktidara kaybettirme gücünün farkındalar”

Sancar, İstanbul İl Eşbaşkanı ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’ye yönelik polis tokadı ve sonrasında yaşananlara değinerek, “Bir örgütlü kötülük düzeni içinde yaşıyoruz. Yeni rejim inşası otoriter temelde ve çeşitli hamlelerle devam ediyor. Rejim inşasının en önemli parçası demokratik siyasete sürekli saldırmak ve tasfiye planlarını devamlı işletmektir” dedi.

Sancar, saldırıların amacını “Bu iktidar şiddet ve savaş politikalarıyla, gerilim ve nefret politikalarıyla ayakta kalmaya çalışıyor. HDP ve birlikte hareket ettiği demokrasi çevreler, önlerinde en büyük engel olarak duruyor. HDP’den korkuyorlar o nedenle. HDP’nin bu rejim inşasını durduracağını biliyorlar. HDP’nin bu iktidara kaybettirme gücünün farkındalar. O nedenle saldırılar pervasızlaşıyor ve sürekli yeni boyutlar kazanarak devam ediyor” şeklinde açıkladı.

Sancar, “Öyle bir pervasızlık vardı ki, Türkiye’nin 3’üncü büyük partisinin Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ilçe binamızın içinde ablukada tutuldu, dışarı çıkmasına izin verilmedi. Ben ve yönetici arkadaşlarımız ilçe binamıza birkaç metre kala ağır bir polis ablukasına maruz kaldık. Bu tabloyu bir sürü sıfatla anlatabilirsiniz. Dün de söyledim yine söyleyeceğim: Abidin Dino’ya sorsanız, ‘Sen korkunun resmini yapabilir misin Abidin?’ diye -Nazım Hikmet sormuştu biliyorsunuz- bu tabloyu korkunun tablosu olarak hemen çizerdi” diye konuştu.

“İstanbul’u faşizmin üssü yaptırmayacağız”

“Her şeyi denediler, her yolu denemeye devam ediyorlar ama sesimizi kısamıyorlar” diyen Sancar, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezaya da değindi:

“İstanbul’u bu yeni rejim inşasında bir üs haline getirmeye çalışıyorlar. İstanbul Türkiye’nin en büyük şehri. Seçilmiş belediye başkanına yargıyı kullanarak ceza veriyorlar. Daha önce sayısız örneğini üzerimizde denedikleri politikayı şimdi İstanbul’a taşıyorlar. İstanbul’daki bu tasfiye operasyonunun amacı da belli. Bizler üzerinde denedikleri ve pişirdiklerine inandıkları politikaları bütün Türkiye’ye yayıyorlar. Yeni bir vesayet sistemi ve otoriter rejim inşasını sona götürmek istiyorlar. Bu iktidarın yeni rejim inşasını durdurmanın yolu en geniş demokratik ortak mücadeleden geçiyor. İstanbul’u faşizmin üssü yaptırmayacağız. Bunun yolu İstanbul’dan Roboski’ye dalga dalga ortak mücadele ve dayanışma hattını oluşturmaktan geçiyor. İstanbul ve Roboski buluşacak ve bu rejimi de bu iktidarı da durduracak. Bu iktidarı gönderecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Yeter ki hepimiz sorumluluklarımızı yerine getirelim. HDP olarak bedeller ödüyoruz ama bu hedeften ve amaçtan vazgeçmiyoruz.” (Kısa Dalga)

Politika