Sancar: Sorunlar çözülecektir, kimse karamsarlığa düşmesin

Sancar: Sorunlar çözülecektir, kimse karamsarlığa düşmesin
Liste tartışmalarına yanıt veren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Göreceksiniz şu anda konuşulan sorunların hepsi en iyi sonuca bağlanacak şekilde çözülecektir. Kimsenin karamsarlığa veya kaygıya düşmesine gerek yok” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Yeşil Sol Parti, Azadî Partisi, DDKD, İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Kürdistan Sosyalist Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi ve HDP’nin oluşturduğu “Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı”, seçim deklarasyonunu açıkladı.

Diyarbakır’da düzenlenen toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, isim vermeden Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinden TİP’in ayrı milletvekili çıkarmasına yönelik tartışmalara değindi.

Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakının ilanını tarihi bir adım olarak değerlendiren Sancar, “Uzun süredir Türkiye’de ve bütün demokrasi güçleri arasında birlikteliği oluşturacak bir ittifak arayışındayız. Adını büyük demokrasi buluşması ve ittifakı koymuştuk. Bu yolda önemli çalışmalar yapıldı, adım adım ilerlendi ve nihayet önemli sonuçlara ulaşıldı. Daha önce Emek ve Özgürlük İttifakı bu çalışmaların bir ürünüydü. Burada Kürdistan’da Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı için de ciddi emek sarf edildi, özveriler karşılığını buldu. Bu değerli ittifak inşa edilmiş oldu” dedi.

“Yerinden yönetime dayalı yerel demokrasinin inşasını gerektiriyor”

İttifakın Kürt sorununun demokratik çözümü için büyük bir güç oluşturacağını söyleyen Sancar, “Kürt sorununda demokratik çözüm demek öncelikle diyalog ve müzakere yönteminin kabul edilmesi demektir. Ret, inkar ve savaş politikalarının terk edilmesi demektir. Bu çözümün temeli ise ittifakta vurgulandığı gibi Kürt halkının özgürlüğünü ve eşit haklarını tanımaktan geçiyor” diye konuştu.

Sancar, şöyle devam etti: “Demokratik çözümün temeli aynı zamanda yerinden yönetime dayalı yerel demokrasinin inşasını gerektiriyor. Bu yolda daha güçlü ilerleyebilmek ve kalıcı sonuçlar alabilmek için Kürtlerin bütün güçlerini birleştirmeleri şarttır. Bu ittifak bu yolda atılmış çok önemli bir adımdır. Ulusal birlik çalışmaları açısından geldiği önemli bir adımdır. Sadece seçimlere yönelik bir birliktelik olarak düşünülmemelidir, tam tersine bugünden yarına geleceği özgür ve eşit bir yaşam üzerine kurma hedefinde ilerleyecek büyük bir gücün kurulması ve inşa edilmesi demektir.”

14 Mayıs’ta tarihi bir seçim yapılacağını ifade eden Sancar, şunları söyledi:

“Yeni bir başlangıç için imkanlar mevcuttur, bu imkanları büyütmek ve sonuca ulaştırmak bizlerin elindedir, bizlerin görevidir. Eğer güçlerimizi birleştirirsek, eğer ortak mücadeleyi özgürlük, eşit yurttaşlık, demokrasi ve yerinden yönetim hedefine doğru birlikte büyütürsek sonuç alma şansımız da o kadar yüksek olacaktır. İnanıyorum ki oluşturduğumuz tüm ittifaklar Türkiye’de demokrasiyi gerçek anlamda inşa etme bu ülkede yaşayan bütün inançların ve halkların eşitliğini ve özgürlüğünü sağlama hedefini mutlaka yakalayacaktır.

“Kürt halkı büyük özverilerde bulundu”

“Kürt halkı büyük özverilerde bulundu. Bugüne kadar mücadelede en ufak bir geri adım atmadı, direndi, bütün baskıları boşa çıkardı her türlü engellemeye rağmen demokratik siyaset yolunda kararlılıkla ilerledi ve şimdi bu düzeni de bu düzenin zalim iktidarını da değiştirecek anahtar güç haline geldi. Biz bu gücü bütün Türkiye için demokrasi, Kürtler ve bütün halklar için özgürlük ve eşitlik yönünde kullanmaya kararlıyız. Kimse şüphe duymasın. Bu ittifaklarla mutlaka hedeflediğimiz sonuçlara doğru sağlam bir şekilde ilerleyeceğiz.

“Elbette bazı sorunlar olabilir”

“Elbette bazı sorunlar olabilir, ittifaklar içinde bazı tartışmalar bazı anlaşmazlıklar olabilir. Bu doğaldır çünkü ittifak demek farklı güçleri bir temelde ve hedefte bir araya getirmek demektir. Önemli olan sorunları yoldaşlık ve ortak mücadele iradesi çerçevesinde çözüme kavuşturmak ve en yüksek başarıyı elde edecek formülleri oluşturmaktır. Bizler bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Göreceksiniz şu anda konuşulan sorunların hepsi en iyi sonuca bağlanacak şekilde çözülecektir. Kimsenin karamsarlığa veya kaygıya düşmesine gerek yok. Görüyorsunuz demokrasi ittifakını boydan boya Kürdistan ve Türkiye’nin dört bir köşesine inşa ediyoruz.” (Kısa Dalga)

Politika