Sancar’dan Bahçeli’ye: ‘Biz anahtar partiyiz diyoruz, o kilitten söz ediyor’

Sancar’dan Bahçeli’ye: ‘Biz anahtar partiyiz diyoruz, o kilitten söz ediyor’
MHP lideri Bahçeli’nin AYM’yi açıkça tehdit ettiğini belirten HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Bahçeli’nin “HDP’nin kapısına kilit vurulsun” açıklamasına “Biz anahtar partiyiz diyoruz, o kilitten söz ediyor. Öyle anahtarlar var ki elimizde, koyduğunuz her kilidi çatır çatır açacağız. Halk sizin kapınıza o kilidi vuracaktır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu.

Grup toplantısına Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinden EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, TÖP Dönem Sözcüsü Perihan Koca, Sosyalist Meclisler Federasyonu Sözcüsü Barış Kayaoğlu, TİP Genel Başkanı Erkan Baş da katıldı.

Sancar, yaptığı konuşmada, seçim tarihinin 14 Mayıs olarak belirlendiğini hatırlatarak, “Zorlu olduğu kadar umutların ve heyecanın da giderek yükseldiği bir atmosferde seçim sürecine hazırlanıyoruz. Hayatımızı, umudumuzu, geleceğimizi, ekmeğimizi ve sabrımızı tüketmek isteyen bu iktidar düzenini, bu rejimi bir an önce gönderecek olmanın hayali bile o kadar güzel ki, gidişlerinin nasıl muhteşem olacağını anlatmaya bile gerek yok” dedi.

“Cumhurbaşkanı görevden affını isteyecek”

“Önce şunu net olarak herkes bilsin” diyen Sancar, HDP’nin ve ittifakın seçime hazır olduğunu söyledi.

Sancar, “Bu seçim kararının açıklanacağı an Cumhurbaşkanının görevden affını isteme anına dönüşecektir. Seçimde de halk kararı verecek ve bu düzene noktayı kalın bir şekilde koyacaktır” diye konuştu.

“Üsküdar’ı geçmek öyle kolay olmayacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017 Anayasa referandumunda kullandığı “Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar'ı geçti” sözüne atıf yapan HDP Eş Genel Başkanı, “Bu kez iktidarın atı alıp Üsküdar’ı geçmesi öyle hesapladıkları kadar kolay olmayacak. Atı da Üsküdar’ın yolunu da bulamayacaklar, ortada kalacaklar” dedi.

Önümüzdeki seçimlerin sadece parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimi olmayacağını belirterek, “Yaşamak istediğimiz ortak geleceğin belirlenmesi seçimi olacaktır” diyen Sancar, şöyle devam etti:

“Rejimi oylama seçimi olacak”

“Bu seçim bir rejimi oylama seçimi olacaktır. Sömürü, baskı, inkar, savaş ve talan üzerine kurulu rejim mi; hak, özgürlük, emek, demokrasi, barış ve adalet üzerine kurulu bir gelecek mi istiyoruz, işte bu seçimlerde oylayacağımız şey budur. Mevcut iktidar ve onun oluşturmaya çalıştığı rejim, seçimlere sadece birer siyasi parti olarak girmiyor. Ele geçirdikleri devleti, emirlerindeki yargıyı, güvenlik aygıtını, partizan kurumlarını, çetelerle iltisaklı yapı ve bürokrasilerini, yolsuzluk ve sömürü sistemlerini seçimlere sokuyorlar. Sandıklardan çıkarmak istedikleri düzen de savaş, sömürü, yalan, talan, çete ve mafya düzenidir.”

“Türkiye’yi uluslararası mafyaların cirit attığı bir ülkeye dönüştürdüler. Koskocaman bir suç imparatorluğu yarattılar. Bu imparatorluk, derin sömürü çarklarını bileyerek işletmek için her an canlı tutuluyor. Bu düzeni sürdürmek için bu seçimler, onlar açısından hayat memat meselesidir” diyen Mithat Sancar, seçimlerin kendileri için de öyle olduğunu söyledi. Sancar, “Bugünden itibaren sandığa kadar ve sandıktan sonra geleceğin her anını birlikte belirleyeceğimiz bir süreçtir bu. Ve bu sürece bizler en geniş demokrasi ittifakıyla, Emek ve Özgürlük İttifakıyla yürüyoruz” diye konuştu.

“Oynamak istedikleri her oyunu boşa çıkaracak güce sahibiz”

Demokrasinin ve hukukun askıda olduğu, ağır siyasi tecrit koşullarında girilen seçimlerin çok çetin bir mücadeleye sahne olacağını ve her türlü zorluğa hazır olduklarını kaydeden Sancar, “Oynayacakları, oynamak istedikleri her oyunu boşa çıkaracak güce sahibiz” dedi.

Sancar, seçimlere eşitsiz koşullarda girildiğini belirterek, kapatma davasını hatırlattı. Sancar, “Bunların seçim kampanyası kelepçe siyasetidir, cendere siyasetidir ve kuşatma siyasetidir. Onlar korku ile hazırlanıyorlar, bizler cesaret ve umutla. Onlar kumpaslarla yürüyorlar, biz ortak irade ve en geniş güç birliğiyle” diye konuştu.

Derinleşen yoksulluk ve gelir adaletsizliğine de dikkat çeken HDP Eş Genel Başkanı Sancar, şunları söyledi:

“İki farklı ülke var. Biri iktidar tarafından ekmeğe muhtaç edilen milyonların ülkesi, diğeri ise o ekmeklerin, emeklerin çalınarak, haksız zenginleşmeyle, israfla, sömürüyle, şatafatla sefa süren vurguncuların, talancıların ülkesi. İşte seçimler bu iki ülke arasında yapılacaktır, işte yarış bu iki ülke arasında gerçekleşecektir. Emek ve Özgürlük İttifakımız, emekten ve özgürlükten yana bir düzeni kurmak için yola çıkmış iradelerin birlikteliğidir.

“Bu seçim cezaevlerinde rehin tutulan siyasetçiler ile siyasi darbe yapanlar arasında gerçekleşecektir. Net söylüyorum; bu seçim HDP ve ittifaklarının onurlu yaşam siyaseti ile çürümüş yozlaşmış talan rejimi arasında bir seçimdir. Seçimler, yürüttüğümüz soluksuz demokrasi mücadelesinin de önemli bir aşamasıdır.”

Bahçeli’nin açıklaması: AYM’yi tehdit etti

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bugün yaptığı açıklamaya yanıt veren HDP Eş Genel Başkan Sancar, şöyle konuştu:

“HDP’yi kolu kanadı kırılmış seçime sokabileceğini düşünen iktidar bloku iyi bilsin; bizim kolumuz da kanadımız da halkımızdır, halklarımızdır. Bizim kolumuz kanadımız, kurduğumuz Emek ve Özgürlük İttifakı’dır, güç birliği yaptığımız demokrasi çevreleridir, dostlarımızdır, emekçilerdir, halkçı ve toplumcu siyasetimizdir. Bu topraklarda filizlenen ve büyük umut yaratan güçlü fikriyatımızdır, dayanışmamızdır, tecrübemizdir, cesaretimizdir. Bugün iktidarın küçük ortağı esti gürledi yine AYM’ye talimatlar gönderiyor. Bırakın talimatı AYM’yi tehdit etti. Açık ve net şekilde şantaj yapıyor. Artık anayasa diye bir şey kalmadı. Anayasayı ihlal etmeyi bırakın, ayaklar altına alma konusunda en ufak bir çekinceleri yok. Çünkü kurtuluşları hukuksuzluktadır, zorbalıktadır.

“Bu sadece MHP’nin sözü söylemi olarak anlaşılmamalı. Bu, iktidarın politikasıdır, rejimin politikasıdır. O nedenle yapılan her şey birlikte yapılmaktadır, hesabını da halka birlikte verecekler. Evet, MHP Genel Başkanı çıkıp bu tehditleri savuruyor. İtirazları varsa, açıkça söyleyebiliyorsa iktidar kanadının diğer sözcüleri de bir laf etsinler. Bizim dışımızda kalan muhalefet partilerine de sesleniyoruz. Bu kadar açık anayasa ihlali, bu zorbalık ve tehdit politikası karşısında sessiz kalamazsınız. Sessiz kaldığınız her zorbalık pratiği eninde sonunda ülkeye egemen kılınmak istenen sitemin bir aynasıdır. Bu aynayı hep birlikte görelim, bu planları hep birlikte bozalım. Bu hepimizin Türkiye halklarına karşı tarihi sorumluluğudur, en büyük görevidir.”

“Biz anahtar partiyiz diyoruz, o kilitten söz ediyor”

Bahçeli’nin “HDP’nin kapısına kilit vurulsun” açıklamasına da yanıt veren Sancar, “Biz anahtar partiyiz diyoruz, o kilitten söz ediyor. Hepsini açarız. Bu ülkede kilit üreticileri sizin taleplerinizi karşılayacak üretimi bile yapamazlar. Öyle anahtarlar var ki elimizde, koyduğunuz her kilidi çatır çatır açacağız. Bu mücadele ve kararlılık öyle büyük ki, seçimler yani en fazla 4 ay sonra sizin kapınıza halkın kilit vurduğu tarih olacaktır. Halk sizin kapınıza o kilidi vuracaktır” diye konuştu.

“Ezilenlerin adayı olacak”

Kendi adaylarını çıkaracaklarını yineleyen Sancar, “Bizim söylediğimiz şu. Açık ve net bu topraklarda yaşayan bütün halkların, inançların, kimliklerin, kültürlerin, cinsel yönelimlerin adayını arıyoruz, adayını tartışıyoruz. Böyle bir aday çıkarmak istiyoruz. İşçilerin, emekçilerin, ezilenlerin adayı olacak bir aday” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Politika