Şanlıurfa'da 13 yaşındaki çocuğa sistematik istisamarda bulunan faile 'iyi hal indirimi'

Şanlıurfa'da 13 yaşındaki çocuğa sistematik istisamarda bulunan faile 'iyi hal indirimi'
Şanlıurfa'da 13 yaşındaki çocuğa farklı tarihlerde cinsel istismara maruz bırakıp, çektiği fotoğraflar ile çocuğa şantaj yapan Ahmet Ölçer'e, mahkeme "iyi hal indirimi" uyguladı.

Şanlıurfa'nın Viranşehir işçesinde bir çocuğa dönük istismar davasında, "geleceği üzerindeki olası etkileri” gerekçesiyle sanığa iyi hal indirimi uygulandı. Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği’nden Av. Aslı Ağar, karara itiraz edeceklerini söyledi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Viranşehir'de yaşayan ve 2018 yılında henüz 13 yaşında olan çocuk, aynı mahallede yaşayan Ahmet Ölçer’in (64) defalarca cinsel istismarına maruz kaldı. Fail çocuğa fotoğraflarla şantaj yaparak tehdit etti.

Failin telefonunda fotoğraflar çıktı

Yaşadıklarının etkisiyle farklı davranmaya başlayan çocuktaki değişimi fark eden ailesi olayın üstüne gitti ve çocuk yaşadıklarını ailesine anlattı. Ailenin şikayeti üzerine Ölçer, gözaltına alındı. Failin ele geçirilen telefonunda çocuğa ait zorla çekilen görüntü ve fotoğraflar çıktı. Çocuk İzleme Merkezi’nde (ÇİM) ifadesi alınan çocuk, sistematik bir şekilde tacize ve istismara maruz kaldığını anlattı.

2 yıl sonra tahliye oldu

2018’de "12 yaşını tamamlamamış çocuğa karşı nitelikli cinsel istismar" suçlamasıyla tutuklanan Ölçer, 2020 yılında “azami tutukluluk sürecinin aşılması” gerekçesiyle adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Yargılamasına Viranşehir Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilen Ölçer’e, "12 yaşını tamamlamamış çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan indirimsiz 20 yıl, "müstehcen yayınların üretiminde çocukları kullanmak" suçundan 2,5 yıl, "şantaj cebir veya tehdit kullanmak suretiyle konut dokunulmazlığını ihlali" suçundan 9 ay hapis cezası verildi.

Ölçer’in avukatı dosyayı İstinaf Mahkemesine taşıdı. Ancak dosya, “mahkemenin iyi hal indirimi uygulanması” istemiyle bozuldu.

Adli kontrol şartına uymayan Ölçer hakkında Temmuz 2023'te yakalama kararı çıkarıldı. Ölçer yakalama kararından 6 ay sonra Ocak 2024'te Şanlıurfa'da gittiği bir hastanede GBT kontrolü sırasında yakalandı ve cezaevine gönderildi.

İstinafın dosyayı bozma kararının ardından 5 Şubat 2024’te Viranşehir Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanması yapılan faile, "iyi hal indirimi" uygulandı.

Mahkeme failin geleceğini düşündü

Ölçer’e "12 yaşını tamamlamamış çocuğun cinsel istismarı" ve “suçun sistematik bir şekilde birden çok kez işlenmesi” suçundan 20 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, sanığın “geleceğini” düşünerek, cezayı 16 yıl 8 aya indirdi. "Şantaj, cebir veya tehdit kullanmak suretiyle konut dokunulmazlığını ihlali" suçundan 6 ay, Ölçer'in suçu sistematik bir şekilde işlemesi sebebiyle 9 ay hapis cezası da “iyi hal indirimi” ile 7 ay 15 güne indirildi. Faile "müstehcen yayınların üretiminde çocukları kullanmak" suçlamasından verilen 5 yıl hapis iyi hal indirimi sonucu 4 yıl 2 ay hapis ve 4 gün adli para cezasına indirilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi.

"İndirim kararını bir üst mahkemeye taşımaya hazırlanıyoruz"

Çocuğun avukatı Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği avukatlarından Aslı Ağar, faile indirim uygulanmasına tepki gösterdi. Çocuğun beyanlarının tutarlı ve olayın oluş sıralamasına uygun olduğunu belirten Ağar, şunları söyledi: "Fail, çocuğa istismar uyguladığı süreçte çocuğun fotoğraf ve videolarını çekmiş, hatta gizli bir uygulamadan bu fotoğraflarla oynamış. Sürekli bunlar üzerinden çocuğa şantaj uygulamış. Telefonu ele geçirilince bu belgelerin hepsi de telefonunda yakalanıyor. Buna rağmen fail önce serbest bırakılıyor, sonra da böyle bir indirim uygulanıyor. 5 Şubat'taki karar duruşmasında sanık epilepsi, sara, kalp hastası ve yaşlı olduğunu söyleyerek beraat istedi. Mahkeme tutukluluk halinin devamına karar verdi. Sanığın tutukluluk halinin devamı bizim için olumlu. Ancak indirim kararını bir üst mahkemeye taşımaya hazırlanıyoruz" (Kısa Dalga)

Gündem