Şanlıurfa'da çizgili sırtlan görüntülendi... Nesli tükenen hayvan nerelerde yaşıyor?

Şanlıurfa'da çizgili sırtlan görüntülendi... Nesli tükenen hayvan nerelerde yaşıyor?
Anadolu’nun en nadir canlılarından olan ve nesli tehlike altında olduğu için kırmızı listede yer alan çizgili sırtlan Şanlıurfa'da görüntülendi. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, fotokapana yansıyan çizgili sırtlan ailesinin görüntüsünü paylaştı.

Doğada yaban hayatın izlenmesi amacıyla yerleştirilen fotokapana, çizgili sırtlan ailesi yansıdı.

Şanlıurfa'da kaydedilen görüntü, DKMP Genel Müdürlüğü tarafından sosyal medyada, 'Çizgili sırtlan (Hyaena hyaena) ailesinin tamamını kayda aldık galiba' notuyla paylaşıldı.

cizgili-sirtlan-ailesi-fotokapana-yansid-37315.jpg

Çizgili sırtlan nedir?

Çizgili sırtlan (Hyaena hyaena) ya da Andık, sırtlangiller (Hyaenidae) familyasına ait, familyanın diğer üyelerinden daha küçük olan bir sırtlan türü. Yalnızca Afrika'da bulunan diğer sırtlan türlerinden farklı olarak bu tür Asya'da ve hatta Türkiye'de de yaşar.

Çizgili sırtlan özellikleri nedir?

Çizgili sırtlan diğer sırtlanlardan (örneğin benekli sırtlan) daha zarif bir vücut yapısına sahiptir. Vücutları 110 cm'nin üstünde uzunluğa ve 40–50 kg ağırlığa ulaşabilir – kuyrukları ortalama 45 santimetredir. Sırtından bir sırada büyüyen kıllarını korkutmak için havaya dikebilir; böylece asıl olduğundan daha büyük gözükür.

Çizgili sırtlan nerede yaşar?

Çizgili sırtlan Afrika kıtasının kuzey yarısında, Asya'nın batısında (Anadolu dahil), Arap Yarımadasında ve Hindistan'da bulunur. Yaşam alanı yarı çöl ve kurak bölgelerdir.

Çizgili sırtlan Türkiye'de nerede yaşar?

Popülasyonu düşme eğiliminde olan Çizgili sırtlan, Türkiye’de özellikle Akdeniz, Ege, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunurlar. Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin belirli yerlerinde de görülürler. (Kısa Dalga)

Yaşam