Sansür yasası AYM'de, gazeteciler nöbette: 'Boyun eğmeyeceğiz'

Sansür yasası AYM'de, gazeteciler nöbette: 'Boyun eğmeyeceğiz'
Basın meslek örgütleri, sansür yasasında yer alan ve “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis cezası getiren maddenin iptali için AYM önünde bugün nöbette.

Anayasa Mahkemesi, Sansür Yasası ile düzenlenen “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis öngören maddeyi bugün görüşecek. “Halkın haber alma hakkını savunuyor, sansür yasasına hayır diyoruz” diyen basın meslek örgütleri de bu sabah AYM karşısında nöbet başlattı.

Tolga Şardan katıldı

Gazetecilerin geniş katılımıyla başlayan, “Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti”ne madde kapsamında tutuklandıktan beş gün sonra tahliye edilen Gazeteci Tolga Şardan katıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de gazetecileri nöbetine destek vererek basın açıklaması yaptı.

biz-gazeteciyiz.jpg

'Toplumun ve ülkenin beklentisi açısından çok önemli'

İçeriden aldığımız ilk bilgiler raportörün biraz daha iyimser olduğu yönünde. Ümit ediyorum mesleğimiz açısından iyi bir zemin olur” diyen Şardan “Ben bu mesleğin kaderi olarak bu hadiseyi görüyorum. Kader mi aslında, o da tartışılır... Biz farklı süreçlerin maalesef altında kalan, ezilen bir meslek grubu olarak ya da gazeteciler olarak böyle süreçleri maalesef yaşıyoruz. Bugün de Anayasa Mahkemesi bu meşhur TCK'nın 217/A hükmünün iptal davası ile ilgili bir toplantı yapacak. Ben, yüce mahkemenin sağduyulu bir karar vereceğini ümit ediyorum. Bu karar, sadece mesleğimiz açısından değil, toplumun ve ülkenin beklentisi açısından da bence çok önemli" ifadelerini kullandı.

sardan.jpg

'Bu görüşme geçen ay yapılsaydı gazetecilere yapılan baskılar olmazdı'

Burada bir açıklamada bulunan CHP Genel Başkanı Özel de "AYM'nin tüm toplumu ilgilendiren meseleleri çok daha hızlı önüne koyması ve adım atması gerekmektedir. Biz de destek vermeye hazırız. Şardan hala hapiste olabilirdi. Bu görüşme geçen ay yapılsaydı gazetecilere yapılan baskılar olmazdı. Ben en doğru kararı vereceklerini umuyorum. AYM üyelerinin vicdanlarıyla karar vereceklerine inanıyorum" dedi ve şunları ekledi:

ozgur-ozel-sansur-yasasi.jpg

'Eğer iptal edilmezse bunu olağandışı bir konu olarak gündemimize alırız'

"İptal etmeme ihtimalini tartışmanın şu an zamanı olmadığını düşünüyorum. Türkiye'ye bir kara leke sürmüş olurlar. Gazetecileri tutukladıkları memlekette ne yabancı sermaye gelir ne güven endeksi yükselir. Eğer iptal edilmezse bunu olağandışı bir konu olarak gündemimize alırız. Olağan olan karar iptal kararıdır." (Kısa Dalga)

Gündem