Saraçoğlu Mahallesi imar planına yargıdan iptal kararı

Saraçoğlu Mahallesi imar planına yargıdan iptal kararı
Ankara Çankaya’da bulunan Saraçoğlu Mahallesi’nin kamusallığını bozan, altına otopark yapılmasına ve ticarete açılmasına olanak sağlayan imar planı yargıdan döndü.

Yargı kararının ardından yeniden aynı imar planı hazırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Saraçoğlu Mahallesi’nde en son yaptığı Koruma Amaçlı Uygulama İmar planı değişikliği de 13. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Mahkeme, kararında, bilirkişi raporuna atıfta bulunurken, daha önceki iptal kararlarına uyulmadığına dikkat çekti.

Kararda, “üst ölçekli plan olan 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı'na göre Güvenpark, Bakanlıklar ve Saraçoğlu Mahallesi'nin bir bütün olarak ele alınmasın gerektiği, imar planlarının ise parçacı bir şekilde ele alındığı, bu yönüyle üst ölçekli 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı'na aykırılık oluşturduğu, plan ile alanda kuruluş amacının dışında turizm ve ticaret gibi kullanımların öngörüldüğü, alanın tarihi ve doğal kimliğinin, kente kattığı imgenin yok olmasına neden olabilecek kararların yer aldığı” belirtilirken, ayrıca bölgedeki trafik yoğunluğunun artacağı, ulaşım ve teknik altyapının bundan olumsuz etkileneceği kaydedildi.

Mahkeme, imar planlarının imar ve koruma mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığına karar verdi.

Candan: 30 yıldır sürdürdüğümüz mücadelenin kazanımı

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Yargı, Saraçoğlu’nda üst üste verdiği iptal kararlarıyla, hukuksuzluğu ifşa etmişti. Ancak iktidar dur durak bilmeden devam etmişti. Seçimlere günler kala Saraçoğlu Mahallesi’nin açılışını yaprak şov yapmak isteyen iktidara en güzel cevabı açtığımız davada yargı verdi. Yargı, ‘ İmar planları Saraçoğlu Mahallesi’nin, özgünlüğünü bozar, ticarete konu edilemez, kentleşme politikalarına aykırıdır’ dedi. 13. İdare Mahkemesi’ne ve daha önce defalarca kez Saraçoğlu Mahallesi’nin korunmasına karar veren bütün mahkeme heyetlerine teşekkürü bir borç biliriz. Saraçoğlu Mahallesi’ni satmak istediler, satamadılar; yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal değerini ranta açmak istediler, açamadılar. Saraçoğlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armağanımız olsun” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem