Saruhan Oluç: ‘Keşke Yeşil Sol aday çıkarsaydı" diyenlerin söylediklerini not ettik

Saruhan Oluç: ‘Keşke Yeşil Sol aday çıkarsaydı" diyenlerin söylediklerini not ettik
Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmamalarının gerekçesini “Aday çıkarsaydık, 'Kürtler oy vermedi o yüzden kaybettik' diyeceklerdi” sözleriyle açıkladı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “YSP cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda aday çıkarsaydı” eleştirilerine, “Eğer aday çıkarsaydık, 'Kürtler oy vermedi, o yüzden kaybettik' diyeceklerdi” yanıtını verdi. "Yeşil Sol Parti aday çıkarsaydı" diyenleri “not ettiklerini” belirten Oluç, “Önümüzde yeni seçimler olacak. O zaman elbette ki bu notları hafızamızdan indireceğiz masanın üstüne” dedi.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre, Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Oluç, seçim sonuçlarına dair “Herkesin ifade ettiği milletvekilleri listelerinde sorun vardı” dedi.

Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) seçime ayrı gitmesini de değerlendiren Oluç, “Orada hatalı bir gidiş olduğunun zaten farkındaydık. Genel olarak baktığımızda HDP'nin stratejik bir yol haritası var. ‘Kürt siyasi hareketiyle, Kürt halkıyla Türkiye demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi çok önemlidir’ diye tespit ettik ve HDP'nin kuruluşu da zaten bu tespit üzerine gerçekleşti. Stratejik olarak baktığımızda, bu ortak mücadele anlayışından uzaklaşmamız söz konusu olmaz. Kürt sorununun çözümüyle demokrasi ve özgürlüklerin kazanılması meselesi aslında birbirinden ayrılmaz konulardır. Ama bunun bugünkü konjonktüre uygulanmasında hata yapıldığı için bugün bu tartışılır hale geldi. Hata, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın aslında bir mücadele ittifakı olarak ortaya çıkmış olması ama bunun bir seçim ittifakı olarak algılanmış olmasından kaynaklanıyor. Bunu gördük ama değiştiremedik. Milletvekili kaybedildi filan bunlar önemli şeylerdir. Ama daha önemlisi HDP paradigmasının sorgulanıyor olması, yara almış olmasıdır. Elbette bunu telafi edeceğiz” diye konuştu.

“Faturanın bize kesileceğini düşündük”

Oluç, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili “Yeşil Sol ilk turda aday çıkarsaydı" görüşünü dile getirenler olduğunun hatırlatılması üzerine ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu konuda iki yaklaşımımız vardı. Bir tanesi, bu sistemin değişmesinin önemli olduğunu düşünüyorduk. Sistem demokratik değil, dolayısıyla bu sistemin değişmesi gerektiği için bir taktik adım attık. İkincisi de kaybedilmesi durumunda ilk turda bizim adayımız yüzünden kaybedildi, meselesinin öne çıkacağını ve faturanın da bize kesileceğini düşünüyorduk. Aramızda çok tartıştık. Fakat depremden sonra yaşananlarla birlikte bu konudaki tutumumuzu değiştirdik. Kendi içimizde, "Keşke aday çıkarsaydık" diye düşünenlerin tartışmasını yapıyoruz. Fakat bizim dışımızda bunu söyleyenler var ki ben bunu vahim görüyorum. Çünkü Yeşil Sol Parti birinci turda aday çıkarsaydı, o kişiler bizi suçlayacaktı, Kürt halkını suçlayacaktı. "Kürtler oy vermedi, onun için kaybettik" diyeceklerdi.”

Oluç, “CHP’yi mi kastediyorsunuz?” sorusuna ise “Bütün CHP'liler demek istemiyorum ama CHP'nin kimi yöneticileri belki de kimi seçmenleri böyle düşünüyorlar. Yanlış düşünüyorlar. İktidarın bu konudaki taktiklerine sağlam bir cevap oluşturamadı maalesef Millet İttifakı” yanıtını verdi.

“Yeni seçimler olacak, bu notları hafızamızdan indireceğiz”

Oluç, şöyle devam etti: “Biz bunu seçim öncesinde de söylüyorduk hep. Örneğin, Adalet Bakanı (Bekir Bozdağ) kapımızı çaldı. Anayasa değişikliği için destek istedi değil mi Sayın Bozdağ? Bu kadar siyasi cesarete sahip olmazsanız iktidar sizin bu cesaretsizliğinizi, tedirginliğinizi Kürt seçmene yönelik faydacı yaklaşımınızı elbette ki kullanır. Ve nitekim kullandı. Millet İttifakı'nın tamamı için de söylenebilir. CHP için özellikle söylenebilir. O yüzden ben bizim dışımızdan olup da, “Keşke Yeşil Sol, HDP aday çıkarsaydı" diyenlerin söylediklerini not ettik. Önümüzde yeni seçimler olacak. O zaman elbette ki bu notları da hafızamızdan masanın üzerine indireceğiz.”

“Umarım bu tutumunu değiştirir”

Oluç, Selahattin Demirtaş’ın aktif siyasetten çekilmesine dair ise şunları belirtti:

“Tabii nasıl devam edeceğine kendisi karar verecektir ama en azından ben onun geçmişteki bir çalışma arkadaşı olarak böyle bir tutumun bizim duygularımıza ve ihtiyaçlarımıza cevap vermediğini bilmesini isterim. Elbette ki eleştirilerini okuduk, kimi eleştirilerin daha sertini bizler söyledik. Genel olarak baktığımızda bizim partinin şu ana kadar söyledikleriyle örtüşen noktaları da var. Ama umarım bu tutumunu değiştirir.” (Kısa Dalga)

Politika