Şatıroğlu: Dövizde belgeleme zorunluluğu bir tür sermaye kontrolü

Şatıroğlu: Dövizde belgeleme zorunluluğu bir tür sermaye kontrolü
Stratejist Tunç Şatıroğlu, ihracatçıların dolar kuru baskısı, kredi paketleri nedeniyle birkaç ay baz etkisiyle gerilese de tekrar bir yükselişe girebileceğini belirterek döviz gönderiminde tevsik (belgeleme) zorunluluğunun da bir nevi sermaye kontrolü olduğunu ve rezervlerin söyledi.

Stratejist Tunç Şatıroğlu, "Enflasyon baz etkisiyle bir miktar daha gerileyebilir lakin dolar bu ay ya da önümüzdeki ay artmaya başlayacak. Bir kısım ihracatçıların dövizlerini farklı kurdan bozmak istediklerine dair haberler var" dedi. Ekonomi gazetesinden Burcu Göksüzoğlu 'na konuşan Şatıroğlu "Döviz gönderimine yönelik gelen belgelendirmeyi nasıl yorumluyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi;

"Bir de tevsik işi çıktı. Bu tevsik işi şu demek sen bir yere para göndereceksen, canım istiyor diye gönderiyorum, döviz gönderiyorum diye bir şey yok. Canın istediği için gönderemezsin bir ödeme yapman gerekiyor. Ödeme yapıyorsan karşılığında bir fatura varsa, bir şey varsa onunla belgelendirebiliyorsan gönderebiliyorsun. Bu bir çeşit sermaye kontrolü.

Bu aslında rezervlerin sanıldığı kadar iyi olmadığını gösteriyor. Merkez Bankası rezervleri iyiye gitmiş olabilir ama bir yerlerde kapanması gereken çok büyük açıklar var demek ki. Türkiye rezervi, yani ekonomi yönetiminin ihtiyacı olan rezerv demek ki iyi değil. Bu da hiç beklemediğimiz bir zamanda döviz kurunda bir sıçrama getirebilir."

Ekonomi