Satranç dünyası Magnus Carlsen'in sadece bir hamle yaparak maçtan çekilmesini konuşuyor: Hile iddiası gündemde

Satranç dünyası Magnus Carlsen'in sadece bir hamle yaparak maçtan çekilmesini konuşuyor: Hile iddiası gündemde
Satranç dünyası şampiyon Magnus Carlsen, Hans Niemann’a karşı oynadığı maçta sadece bir hamle yaptıktan sonra maçtan çekilmesini konuşuyor. Carlsen’in bu hamlesi, Niemann’ın hile yaptığı iddialarını gündeme getirdi.

Şampiyon Magnus Carlsen ve genç rakibi Hans Niemann bu ay başında karşı karşıya geldiğinde, satranç tahtasına hile gölgesinin düşeceği kimsenin aklına gelmezdi.

19 yaşındaki Amerikalı turnuvaya katılan isimler arasında sıralamada en sondaki isimdi. Karşısında ise son 20 yıla damga vuran oyuncu Magnus Carlsen vardı.

31 yaşındaki Norveçli son 53 oyunu kaybetmediği gibi Niemann karşısında ilk taşı oynama avantajına da sahipti.

Ancak Niemann sinmek bir yana oyunun kontrolünü ele geçirdi ve tecrübeli rakibini köşeye sıkıştırdı.

Sonuç şoke ediciydi ancak sonrasında yaşananlar bu sonucu da unutturdu.

Altı karşılaşması daha bulunan Carlsen turnuvadan açıklama yapmadan çekildi. Bu seviyede, eşine rastlanmadık bir olaydı bu.

Carlsen, sonra Twitter’dan ünlü çalıştırıcı Mourinho’nun “Konuşursam başım belaya girer” şeklindeki bir maç sonu röportajını paylaştı.

Niemann ismen anılmasa da bu paylaşım hile iması olarak yorumlandı.

Daha sonra 8 Eylül’de Chess.com sitesi, Niemann’ın hile yaptığı gerekçesiyle oyun platformunda yasaklı konumda olduğunu duyurdu.

19 yaşındaki Amerikalı, sitede bilgisayar programı desteği ile 12 ve 16 yaşlarında iki kez hile yaptığını kabul etti. Ancak turnuvada hile yaptığı iddiasını reddetti.

Genç oyuncu iddiaları boşa çıkarmak için çıplak bir şekilde tahtanın karşısına geçebileceğini de söyledi:

BBC Türkçe'nin haberine göre, Niemann kendini savunurken, “Umurumda değil çünkü temiz olduğumu ben biliyorum. Bir kapalı kutu içinde, dışarıdan bilgi aktarımı alamayacak bir kapalı kutu içinde de oynarım. Ben buraya kazanmak için geldim” cümlelerini kullandı.

Kültür Sanat