Savcı, ByLock'un sahibi Keynes için 'etkin pişmanlık' istedi

FETÖ soruşturmalarının en önemli delilerinden sayılan ByLock’un lisans sahibi David Keynes’in yargılandığı davada savcı 'terör örgütü üyeliği' suçundan ceza, 'etkin pişmanlıktan' indirim istedi.

ByLock’un lisans sahibi David Keynes’in ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına bugün devam edildi. İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık David Keynes ve avukatları katıldı.

Mahkemede görüşünü açıklayan duruşma savcısı, sanık Keynes'in ‘terör örgütüne üye olmak’ suçundan cezalandırılmasını, ancak hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını talep etti.

'FETÖ'YE ÜYEYDİM, BUNDAN PİŞMANIM'

Sanık David Keynes, mütalaaya karşı yaptığı savunmada, "Hasbelkader 40 yıldır Türkiye'yi mahfeden FETÖ'ye üyeydim. Bundan pişmanım. Bu pişmanlığı da Türkiye'ye gelip teslim olarak gösterdiğimi düşünüyorum. Şartlar oluştuğu takdirde hakkımdaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep ediyorum" dedi.

'İLK GÜNDEN İTİBAREN DEVLETE ULAŞMAYA ÇALIŞAN BİRİDİR'

David Keynes’in avukatı ise mütalaaya karşı yaptığı savunmada şunları söyledi:

“Müvekkilim, hakkında herhangi bir soruşturma yokken, adı dahi bilinmezken çaba göstermiş, kolluk kuvvetlerinden yardım istemiştir. Etkin pişmanlık hükümleri, örgütlerin çökertilmesi için kurulan bir hükümdür. Savcı bey, müvekkil hakkında indirim talep etmiştir. İndirim verilmezse kimse etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemez. Müvekkil, ilk günden itibaren bütün gayretiyle devlete ulaşmaya çalışan biridir. Amerikan vatandaşıdır, tam bir gönüllülükle, devlete yardım etme saikiyle hareket etmiştir. Bu davanın popülerliği dikkate alınarak haber yapıldığında, ceza verildiğinde, alacağı ceza etkin pişmanlık göstermek isteyen kişiler üzerinde caydırıcılığa neden olabilir. 2021’de Türkiye'ye gelen müvekkilin bu anlattıklarından sonra etkin pişmanlıktan en üst düzeyde faydalanıp ceza verilmemesini istiyoruz, verilecekse de en alt seviyeden verilerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istiyoruz.”

SON SÖZÜNDE BERAAT İSTEDİ

Mahkeme, Keynes ve avukatlarının mütalaaya karşı yaptıkları savunmanın ardından sanığa son sözünü sordu. Keynes, son sözünde, “Beraatımı ya da en düşük seviyeden ceza verilmesini istiyorum” dedi.

ÜYE HAKİMİN TAYİNİ ÇIKTIĞI İÇİN KARAR AÇIKLANMADI

Kararı açıklaması beklenen mahkeme başkanı, üye hakimlerinden birinin tayininin çıktığını söyleyerek, karar yerine bir ara karar oluşturduklarını ve dosyayı incelemeye aldıklarını belirtti. Sanık David Keynes hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrolün devamına karar veren mahkeme, kararın adli tatilden sonra açıklanacağını kaydederek davayı 7 Eylül 2022 tarihine erteledi.

DAVID KEYNES KİMDİR?

David Keynes, yüksek lisans eğitimi için ABD’ye gittikten sonra vatandaşlık alıp Alpaslan Demir ismini değiştiren bir Türk. Keynes'in kendisiyle ilgili verdiği bilgiler şöyle:

1973’te Türkiye’de dünyaya geldi. Babası 13 yaşında Türkiye vatandaşlığına geçtiğ. Annesi ise Giresunlu. Çocukluğunun geçtiği Ankara’da, lise yıllarında FEM Dershanesi’ne gitti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okuduktan sonra 2001’de yüksek lisans eğitimi için ABD’ye gitti..

Aynı okulda üniversite öğrencisi olan (gerçek adını gizlediği) ‘Tilki’ lakaplı Türk arkadaşıyla tanıştı. ‘Tilki’ ile 2003-2004 yılları arasında Oregon eyaletine bağlı Portland şehrinde aynı evde kaldı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası açılan FETÖ soruşturmalarında, en önemli delillerden sayılan şifreli haberleşme programı ByLock uygulamasının lisans sahibi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine 17 Aralık 2020 tarihinde yakalama kararı çıkarılan David Keynes, itirafçı olmak için avukatı aracılığıyla başvuruda bulundu. 9 Haziran 2021 İstanbul'a gelen Keynes, gözaltına alındı. 14 Haziran'da İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği'ne çıkarılan Keynes, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Savcılıkça hazırlanan iddianamede David Keynes'in, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edildi. İddianamede, Keynes'in Türk vatandaşıyken adının Alpaslan Demir olduğu ve Türk vatandaşıyken aynı zamanda Amerikan vatandaşlığını da kazandığı ve bu sırada ismini David Keynes olarak değiştirdiği, böylece çifte vatandaş ve çift isimli olduğu tespit edildiği kaydedildi.

David Keynes hakkındaki ilk duruşma, 6 Ekim'de İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Savunmasını yapan Keynes'in, tutukluluk incelemesi ise 3 Kasım'da yapıldı. Mahkeme, sanık hakkındaki delillerin büyük oranda toplandığı, sanığın soruşturma ve kovuşturmaya maruz kalacağını bilerek kendiliğinden yurt dışından geldiği, kaçma şüphesinin bulunduğuna dair somut bir olgunun bulunmadığı, ayrıca hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması ihtimalinin bulunması ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliyesine karar verildi. Mahkeme, Keynes hakkında yurt dışına çıkış yasağı da koydu. (Kısa Dalga-ANKA)

Gündem