Savunma Bakanlığı'nın 2024 bütçesi kabul edildi | Bakan Güler: 40 Eurofighter savaş uçağı alacağız

Savunma Bakanlığı'nın 2024 bütçesi kabul edildi | Bakan Güler: 40 Eurofighter savaş uçağı alacağız
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli Savunma Bakanlığı 2024 yılı bütçe görüşmelerindeki konuşmasında, İngiltere ve İspanya'dan 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı almayı planladıklarını açıkladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün görüşülen Milli Savunma Bakanlığı (MSB) 2024 yılı bütçesi, oy çoğunluğu ile kabul edildi. Komisyonda konuşan CHP Karabük milletvekili Akay, partisinin Askeri hastanelerin güçlendirilmesine destek olacağını belirttiği konuşmasında şunları söyledi:

"Dünyada kendi rütbeli tabipleri ve hastanesi olmayan tek ordu TSK'dır. Gelin, hep birlikte TSK mensuplarının yarası olan bu konuyu birlikte çözelim. Asker kişilerin kendi hastanelerinde silah arkadaşları tarafından tedavi edilmelerine ivedilikle imkan sağlayacak düzenlemeleri CHP olarak sonuna kadar destekleyeceğiz."

AKP Samsun Milletvekili Ersan Aksu ise, savunma ve güvenliğinin devletin ve milletin bekası açısından hayati önemde olduğunu belirterek, "Elbette ki 100 yaşını tamamlamış Cumhuriyetimiz Gazi Mustafa Kemal'in ifadesiyle 'Yurtta sulh cihanda sulh' ülküsüyle hareket etmiş ve etmeye de devam etmektedir. Barışın, her türlü tedbiri almak ve her an savaşa hazır olmakla ancak mümkün olabileceğini hepimiz biliyoruz" dedi.

"İngiltere ve İspanya 'Biz çözeceğiz' diyor"

Milli Savunma Bakanı Güler, "Eurofighter Typhoon" tedariki için çalışmalarının olduğunu belirterek, bütçe ve satın alımlara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Bu uçaklar İngiltere, Almanya ve İspanya ile ilgili. Hem İngiltere hem İspanya 'evet' diyor, şimdi Almanya'yı razı etmek için onlar çalışıyorlar. O sorunu İngiltere ve İspanya 'Biz çözeceğiz' diyorlar. Olursa 40 tane Eurofighter uçağı almayı planlıyoruz"

"F-16'larımız, F-4'lerimiz bizim yapacağımız görevler için yeterli. Ancak biz tabii ki ileri bakıyoruz. İleri için de başlangıçta F-35'e müracaat etmiştik fakat F-35'te birtakım problemler çıktı. Onun da alternatiflerini çalışıyoruz. F-16'larımızı modernize etmek için F-16 Blok 70 Viper'den 40 tane hazır alacak, 79 tanesinin modernizasyonunu TUSAŞ'ta kendimiz yapacağız."

"Bizim için asıl olan iki uçağımız var. Bunlardan biri Hürjet. Bu aynı zamanda bizim eğitim uçağımız olacak. Aynı zamanda da muharip uçak. Asıl hedefimiz 5'inci nesil milli muharip uçağımız Kaan. Bu yılın sonunda inşallah ilk uçuşunu yapacak. 5'inci nesil bir uçak. Kendi motorumuz için çalışıyoruz. 2028'de yerli motoru vereceğiz, en geç 2032'de de kendi motorumuzla uçuyor olacak. Milli muharip uçağı KAAN, bu yılın sonunda inşallah ilk uçuşunu yapacak." (Kısa Dalga)

Gündem