Savunma bütçesini artıran Danimarka, bir resmi tatili iptal etti

Savunma bütçesini artıran Danimarka, bir resmi tatili iptal etti
Danimarka, 17'inci Yüzyıl'dan beri bahar aylarında kutlanan Büyük Dua Günü'nün resmi tatil statüsünü iptal etti.

Savunma bütçesini artırma planı kapsamındaki iptal kararı, 68’e karşı 95 oyla iptal edildi. Parlamento’da bu adıma karşı çıkanların sayısı, öneriyi referanduma götürmeye yeterli değil.

BBC Türkçe'nin haberine göre hükümet, ekonominin o gün de işlemesiyle bütçeye 3 milyar kron (8 milyar TL) ek gelir gireceğini, bunun da savunma amacıyla kullanılacağını belirtti.

Muhalefet, sendikalar ve din insanların bu adıma itiraz etti.

Geçen ayın başında başkent Kopenhag’daki parlamento önünde bir araya gelen 50 bin kişi, planın iptal edilmesini talep etmişti.

Sosyalist Halk Partisi’nden Karsten Honge, dünkü açıklamasında iktidara “Hırsız” dedi.

Hedefe 3 yıl önce verecek

NATO’nun hedefleri doğrultusunda savunma bütçesini gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2’sine çıkarmayı hedefleyen Danimarka, bu tatil gününün iptaliyle bu hedefe 2033 yerine 2030’da varmayı umuyor.

Başbakan Mette Frederiksen, ocak ayındaki konuşmasında “Bir gün daha çalışmanın bir sorun olduğunu düşünmüyorum” demişti.

Bu değişiklik öncesinde Danimarka’da yıllık resmi tatil sayısı, takvime bağlı olarak 11’e kadar çıkabiliyordu. Hükümet bu adımı atmalarına Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin neden olduğunu belirtiyor. (Kısa Dalga)

* Fotoğraf: Flickr

Dünya